Пловдивдският апелативен съд потвърди решението на хасковските магистрати да бъде наказан с пробация инспекторът от Държавната автомобилна администрация Петър Василев. И на втора инстанция той бе признат за виновен по случая “маави парасъ”, в който служителят си поиска 20 евро рушвет от турски тираджия край Свиленград.

Припомняме, че на 30 май преди 4 години на АМ “Марица” Василев бе заснет от турски шофьор на тир как иска и взима от кабината на камиона 20 евро. Ден по-късно водачът публикува заснетото. На видеото се вижда как държавният инспектор съобщава на шофьора, че колата има технически проблем. Водачът възразил и отвърнал, че е нова. Инспекторът продължавал да настоява и за да не извърши контролна проверка поискал сумата от 20 евро, наричайки ги на турски “синя банкнота” (“маави парасъ”). Тираджията посочил от намиращите се на конзолата банкноти от 20 евро и Василев я взел, за да не му извърши проверка.​

В крайна сметка Темида наложи на Василев задължителна регистрация по настоящ адрес с периодичност 2 пъти месечно. Освен това трябва да се явява на периодични срещи с пробационен служител с продължителност от 2 г. За същия срок Петър трябва да положи по 100 часа годишно обществено полезен труд.

Бившият служител на ДАА трябва да плати и глоба от 5000 лв. За 24 месеца Василев е лишен от право да заема държавна длъжност, пише още в присъдата.

Първоначално по-миналата есен дааджията бе оправдан на първа инстанция в Хасково. Последва протест на Окръжна прокуратура и през февруари м.г. Апелативният съд върна делото за ново разглеждане от друг наказателен състав.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.