Програмата на четвъртфиналите на Шампионската лига започва днес с първите два мача. В Лондон Арсенал приема Байерн, докато Реал (Мадрид) е домакин на защитаващия трофея си от миналия сезон Манчестър Сити.

„Артилеристите“ са на четвъртфинал за първи път от 2010 година, а във Висшата лига се представят много силно и са сред отборите, участващи в битката за титлата. Срещу тима на Микел Артета се изправя изключително разклатеният Байерн, който записа две поредни загуби в Бундеслигата и за първи път от 12 години ще остане без трофей в Германия. Единственият шанс на тима на Томас Тухел за отличие остава Шампионската лига. Това е и целта пред отбора, както призна треньорът на мюнхенци след поражението от Хайденхайм (2:3) в събота.

От гледна точка на слабия си сезон баварците са по-скоро в ролята на аутсайдер в днешния мач. Единственото упование на германския гранд в момента е историята на мачовете му с Арсенал. В тези срещи Байерн има сериозно предимство, а освен това спечели последните си три мача срещу „топчиите“ с еднакъв резултат – 5:1.

Реал (Мадрид) се е устремил към 36-ата си титла в Примера дивисион, като има осем точки аванс пред втория Барселона. Манчестър Сити, който през миналия сезон направи требъл, опитва да повтори постижението си. „Гражданите“ са в битката за първото място във Висшата лига и са на полуфинал за ФА Къп.

Любопитното е, че за трета поредна година Реал (Мадрид) и Манчестър Сити се изправят в елиминациите на Шампионската лига. През 2022 г. „белият балет“ взе превес и впоследствие спечели трофея, а година по-късно „гражданите“ взеха своя реванш и след това за първи път в историята си спечелиха турнира.

Цялата история на европейското противопоставяне на Реал (Мадрид) и Манчестър Сити започна през сезон 2012/13, когато двата тима бяха в една група. След това играха три полуфинала и един осминафинал помежду си. До момента „гражданите“ са елиминирали два пъти „белия балет“ и един път са отпадали от испанския гранд, а общият баланс е с малко предимство за английския клуб.

АРСЕНАЛ – БАЙЕРН

Днес от 22:00 часа по MAX Sport 4
Лондон, „Емирейтс“
Съдия: Глен Ниберг (Швеция)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Арсенал: Рая, Уайт, Салиба, Габриел, Томиясу, Райс, Йодегор, Хаверц, Сака, Жезус, Мартинели
Контузен: Тимбър
Под въпрос: няма
Наказани: няма
На картон от наказание: Хаверц, Райс

Байерн: Нойер, Кимих, Де Лихт, Дайър, Герейро, Лаймер, Горецка, Сане, Мусиала, Коман, Кейн
Контузени: Буй, Сар
Под въпрос: Павлович, Коман, Нойер
Наказан: няма
На картон от наказание: Буй, Дейвис, Горецка

Баланс в Европа: 12 мача, 3 победи за Арсенал, 2 равенства, 7 победи за Байерн, г.р. 27:13 за Байерн

 

РЕАЛ (МАДРИД) – МАНЧЕСТЪР СИТИ

Днес от 22:00 часа по MAX Sport 3
Мадрид, „Сантяго Бернабеу“
Съдия: Франсоа Летексие (Франция)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Реал (Мадрид): Лунин, Карвахал, Чуамени, Рюдигер, Менди, Валверде, Кроос, Камавинга, Белингам, Винисиус, Родриго
Контузени: Куртоа, Алаба
Под въпрос: няма
Наказани: няма
На картон от наказание: Белингам, Камавинга, Чуамени, Винисиус

Манчестър Сити: Едерсън, Люис, Стоунс, Рубен Диаш, Аканджи, Родри, Бернардо Силва, Де Бройне, Фоудън, Грийлиш, Холанд
Контузени: Аке, Уокър
Под въпрос: Гвардиол
Наказани: няма
На картон от наказание: Рубен Диаш

Баланс в Европа: 10 мача, 3 победи за Реал (Мадрид), 3 равенства, 4 победи за Манчестър Сити, г.р. 17:14 за Манчестър Сити