Крис Кавана получи наряд за главен съдия за сблъсъка между Манчестър Сити и Ливърпул от предстоящия кръг във Висшата лига. Дербито идва в момента, в който двата тима са на първо и второ място с една точка разлика.

Това назначение обаче със сигурност няма да се хареса на мениджъра на “червените” Юрген Клоп. Германецът има история с въпросния Кавана за поне два случая, в които може да се счита за ощетен.

Единият е от февруари 2021 година, когато на “Анфийлд” Ливърпул загуби с 0:2 от градския си съперник Евертън. Вторият гол, реализиран от Гилфи Сигурдсон, дойде от дузпа, отсъдена за нарушение на Трент Александър-Арнолд срещу Доминик Калвърт-Люин.

Trent knew exactly what he was doing, he took a swipe at calvert lewin pic.twitter.com/bkh7I85fmD

— Matthew (@minstrel69) February 20, 2021

Тогава Кавана беше категоричен, че има фал, но колегите му от ВАР бяха на друго мнение и го привикаха да изгледа повторение. Това се прави само когато съдиите в стаичката смятат, че е налице очевидна грешка на главния съдия. Кавана обаче, след като видя запис на ситуацията, остана на първоначалното си решение, което е нещо рядко срещано във футбола.

След двубоя тогава Клоп заяви, че бил искал да разбере от главния съдия как точно протича целият този процес на консултация с ВАР.

Месеци по-късно - през декември 2021 година, бившият треньор на Борусия (Дортмунд) се ядоса още повече на Кавана. Тогава мърсисайдци направиха 2:2 в гостуване на Тотнъм. Главен рефер на тази среща беше Пол Тиърни, но Крис Кавана беше дежурен на ВАР.

Тогава първо Клоп остана разочарован от решението на главния арбитър да покаже само жълт картон на Хари Кейн за опасно влизане в краката на Андрю Робъртсън. Мениджърът на Ливърпул обаче се вбеси, след като в ролята си на съдия на ВАР Кавана се съгласи, че няма нужда от показване на червен картон.

🗣 "I thought I won the ball."

Should Harry Kane have seen red for his tackle on Andy Robertson? 🤔 pic.twitter.com/T2ik4tfxj2

— Sky Sports Premier League (@SkySportsPL) December 20, 2021

По-късно в същия мач Робъртсън от своя страна беше изгонен директно за груба проява срещу Емерсон Роял.

“Да, за това нещо може да се извади червен картон - заяви Клоп за отстраняването на своя играч. - Но пък и това беше доказателство, че днес ВАР присъстваше, защото малко по-рано в срещата останахме с впечатление, че го няма. Мисля, че всички сме съгласни, че Хари Кейн също беше за изгонване”.

Мениджърът на Манчестър Сити Джосеп Гуардиола също влезе в конфликт с Крис Кавана. Това се случи този сезон при поражението на тима с 0:1 от Нюкасъл в мач от “Карабао Къп” през септември. Тогава испанецът получи жълт картон за протест, след като нахълта на терена.

Иначе в кариерата си Крис Кавана е ръководил 8 двубоя на Манчестър Сити, в които тимът има 5 победи, 2 равенства и 1 загуба.

Статистиката му в мачове на Ливърпул е 15 срещи, в които “червените” са записали 13 успеха и 2 поражения.