Испански съд нареди замразяването на банковата сметка на компания, управлявана от Жерар Пике, в очакване на разследване на бизнес сделка за преместване на Суперкупата в Саудитска Арабия.  Бившият футболист е бил потърсен за коментар, но е отказал да говори.

Съдът потвърди съобщенията в местните медии, че следователят Делия Родриго е действал по искането на държавния прокурор за замразяване на банковата сметка на компанията „Космос“, чийто основател и управител е Пике.



Испанската полиция арестува бившия президент на Испанската футболна федерация Луис Рубиалес по-рано този месец като част от разследване за корупция и пране на пари по време на неговия мандат.

Още седем души бяха арестувани през март, когато полицията нахлу в офисите на Съюза в Мадрид и в дома на Рубиалес в Гранада.

Рубиалес „премести“ домакинството на Суперкупата от Испания в Саудитска Арабия през 2020 г. в сделка, според съобщенията, на стойност 40 милиона евро на сезон. Пике, който по това време играеше за Барселона и игра за Суперкупата на Испания, помогна за завършването на сделката чрез компанията си „Космос“.

Държавните прокурори започнаха разследване на сделката през 2022 г., след като бяха изтекли аудиозаписи на разговори между Рубиалес и Пике относно комисионна за милиони долари.

Междувременно Пике се оттегли от футбола, а в личния си живот претърпя корабокрушение, като се разведе с колумбийската поп звезда Шакира.

„Космос“ се включи и в "обновяването" на тенис Купа Дейвис и стартира алтернативно футболно състезание - Кралската лига в Испания.

Рубиалес подаде оставка през септември, след като предизвика международен скандал. Той  целуна испанската националка Джени Ермосо по устата без нейно разрешение по време на церемонията по награждаването на Световната купа за жени в Сидни.