Висшият спортен съвет на Испания обяви създаването на нарочна комисия с цел стандартизиране, надзор и представителни функции на Испанската футболна федерация до следващите редовни избори, които трябва да се състоят след Олимпийските игри в Париж това лято. По този начин на практика държавата ще поеме контрола над управлението на футболната централа. Очакванията са този орган да се състои от повече от трима души и в неговият състав да влязат хора с доказан авторитет в областта на спорта и футболното право, а местната преса разкрива Висенте дел Боске като евентуален негов член.

Висшият спортен съвет отложи за 30 април (вторник следващата седмица) решението за отстраняването на настоящия временен шеф Педро Роча. Причина за него е откритата преписка в Административния спортен съд срещу него. Все пак ръководителите на Борда са категорични, че той няма да представлява федерацията докато трае разследването. Именно комисията ще заеме това място и ще бъде позиционирана над местни изпълком на федерацията. Това решение е съгласувано с ФИФА, твърдят от спортния съвет. Именно поради тази причина Хосе Мануел Родригес, който е президент на Висшия спортен съвет, държи комисията да е с ограничени права.

“Ситуацията в Кралската испанска футболна федерация изисква сериозно обмисляне и правителството действа сериозно, решително и отговорно. Създаването на тази Комисия за надзор цели нормализирането на ситуацията и запазването на обществения интерес, за да бъде възстановена репутацията, доброто име и имиджа на испанския футбол, но и гарантиране на процеса по нов избор, заяви Родригес.

Вестник “АС” допълва, че хора от испанското правителство повече от месец са контактували в различни формати и са водили преговори с представители на ФИФА, за да проучат различни варианти за действие и да си гарантират, че подобни действия няма да навредят на федерацията и да доведат до санкции. Принципно правилата на световната футболна централа категорично забраняват намеса на държавата в делата на местните футболни федерации и би могло да доведе до сериозни санкции.

Последвайте каналите ни в: