Наставникът на Барселона Чави Ернандес обясни на специална пресконференция защо избра да се оттегли от обявеното си през януари решение да напусне клуба в края на сезона и вместо това да продължи да води отбора. Младият специалист увери, че е усетил подкрепата на всички в клуба. Също така той е осъзнал, че проектът на каталунците не е приключил и че трябва да продължи.

“Ще бъда кратък и ще кажа причините защо промених моето решение. Всички знаят чувствата ми към този клуб и че съм голям барселонист. Винаги се опитвам да давам най-доброто от себе си за Барса - клуб, който познавам добре. Най-важното е да мислим за институцията. Винаги съм казвал, че работата ми зависи от резултатите, като получих голямо доверие от цялото ръководство. Също така беше важно да получа подкрепата от моя щаб и играчите ми. Феновете съко ми показаха, че трябва да остана. Всички вярваме, че този проект трябва да продължи. Както казах на президента, ние имаме вяра в стабилността на клуба. Видях, че този проект не е приключил. Трябва да продължим, тъй като работим добре, проектът е печеливш.

🎙️ Xavi: "I'm a huge Barça fan. I have a high level of trust with the president and the board of directors. The complicity and support of the players has also been key." pic.twitter.com/Iwo52XhDCV

— FC Barcelona (@FCBarcelona) April 25, 2024

Изглежда, че през този сезон няма да спечелим трофеи, но вече сме печелили в миналото. Общността около Барса трябва да разбере, че трябва да продължим да работим усърдно и да затвърдим проекта. Това е причината за промяната на решението ми. Вярно е, че преди няколко месеца смятах, че най-добрият избор е да си тръгна, но вчера само за няколко минути перфектно разбрахме, че най-доброто решение за клуба е да продължим заедно. Много съм благодарен, че ще продължа и сега сме ентусиазирани да донесем стабилност на този проект и на клуба. Затова благодаря на всички за доверието”, заяви Чави във встъпителната си реч.

🎙️ Xavi: "The project is not finished." pic.twitter.com/LdnkTp1BDS

— FC Barcelona (@FCBarcelona) April 25, 2024

След това той отговори и на въпросите на присъстващите журналисти. “Доверието между мен и президента е взаимно. Развълнувани сме да продължим заедно. Разбирателството ми с Деко също е перфектно. Усетих и от феновете в града техните доверие и увереност. Почувствах, че проектът не е приключил и че трябва да продължи. Привържениците ми дават обич, която чувствам на улицата и стадиона. Преди няколко дни загубихме битката за титлата, което е жалко. Ще трябва да работим върху тези детайли. Следващия сезон ще продължим да се борим усърдно и с голям ентусиазъм. Това е причината за промяната на решението ми и отново благодаря на всички за вярата.

"I think this is what's best for the Club."

— Xavi pic.twitter.com/xFRjlWSJKH

— FC Barcelona (@FCBarcelona) April 25, 2024

Да, решението ми да напусна не беше лесно. Бях го съобщил на цялото ръководство и тогава мислех, че то е най-доброто за клуба. Сега обаче мнението ми е различно. Вчера си говорихме много директно и казах, че не смятам, че този порект е приключил. Имаме много опции, с които да продължим с този проект, и то по печеливш начин. Аз съм 100% убеден в това и го казах на президента. Развълнуван съм, много неща се промениха за три месеца, включително и ентусиазма, виждаме го сред играчите. Това е още една причина за промяната в решението ми. Играчите ми дават всичките си доверие и увереност, като си говоря доста с тях.

Тук съм да поправя решението ми. Нямам проблем с това, егото ми не е голямо. Нито става  въпрос за пари, аз обичам Барса. Проектът е страхотен с много млади играчи, които дебютират. Много съм горд с този тим дори и когато губим. Това е една от причините да решим да продължим, както и доверието от президента и Деко. Както казах, няма нищо общо с егото или парите. Имам доверието на всички и затова сме тук, за да продължим. Днес, честно казано, имахме една от най-интензивните тренировки през целия сезон, беше невероятно. Казах на играчите за срещата ми с ръководството, както и че съм мотивиран и ентусиазиран. Уверих ги, че имаме доверието на Деко и на останалия спортно-технически щаб. По естествен и човешки начин им казах, че имам силата и ентусиазма да продължа.

📸 Deco, Laporta and Xavi ahead of the presser. @FCBarcelona pic.twitter.com/64DB17IC1B

— barcacentre (@barcacentre) April 25, 2024

Решението ми да си тръгна беше правилно, защото клубът се нуждаеше от промяна. Казах го на президента. Сега обаче го приемам за грешно, защото мисля по изцяло различен начин. Младите момчета и съставът като цяло ме подкрепиха. Също така имам доверието на президента и Деко. Това ме накара да преосмисля решението си и вече имам енергията да продължа напред. Коригирането на грешките е признак за мъдрост. Според мен околната среда ще продължи да бъде жестока и неблагоприятна, но се чувствам силен и изпълнен с желание. Проектът не е приключил и ще дадем всичко от себе си. Ще остана, каквото и да се случи. Отдадеността ми е непокътната. Оттеглянето ми няма да се повтори. Доверието, което получих, е невероятно и сега е време за работа.

"I am 100% committed. The trust they have placed in me again is spectacular. Let's get to work."

— Xavi pic.twitter.com/Jf2nYfHuu0

— FC Barcelona (@FCBarcelona) April 25, 2024

Имам чувството, че отборът много се е подобрил. Преди две години играхме срещу Байерн в Мюнхен и не бяхме достатъчно добри. Сега обаче мисля, че имаме възможностите да се съревноваваме с най-големите в Европа. Тази година отпаднахме от Шампионската лига заради някои детайли. Искаме да се върнем и отново да се опитаме. Отпаднахме по наша вина. Отборът се е подобрил и имам желанието да продължа да се боря. Горд съм с моя щаб и съм му благодарен. Екипът ми е фантастичен. Ясно е, че трябва да се подобрим в някои неща, но се научихме на много. Остава още доста време до края на договора ми. Важното е, че заедно решихме да продължа”, коментира треньорът на каталунците.

Последвайте каналите ни в: