Националната баскетболна асоциация обяви с комюнике, че налага доживотна забрана на крилото на Торонто Раптърс Джонтей Портър. След проведено разследване на лигата е станало ясно, че баскетболистът е споделял конфиденциална информация на букмейкърски къщи, като също е така е залагал на мачове от най-силната лига в света.

The following has been released by the NBA. pic.twitter.com/h2TIkaE7xs

— NBA Communications (@NBAPR) April 17, 2024

“Разследването на лигата разкри, че преди мача на Раптърс на 20 март Портър е разкрил конфиденциална информация относно своето здравословно състояние на човек, който е залагал на мачове от НБА. Освен това той е дал информация и на друг човек, който е заложил $80 хиляди в онлайн сайт, че Портър ще се представи слабо в срещата. Така човекът е спечелил $1.1 милиона. В този двубой Портър игра само три минути с оправданието, че е бил болен. Поради необикновената активност на залозите и действията на играча, залогът от $80 хиляди не е бил изплатен на потребителя.

Също така в периода от януари до март 2024-а Портър е направил 13 залога на мачове от НБА, използвайки акаунта на свой приятел. Стойността на залозите му е варирала от $15 до $22 хиляди, като общата им стойност е $54 хиляди. От тях Портър е спечелил $76 хиляди, като е излязъл на чиста печалба от близо $22 хиляди. Нито един от тези мачове не включва такъв, в който самият Портър е играл. Три от тези залози са били колонки, като в един от тях Портър е заложил, че Раптърс ще загубят. И трите му въпросни залога са били губещи”, съобщават от НБА.

NBA commissioner Adam Silver on banning Jontay Porter from the NBA: pic.twitter.com/Zs3Y8DXcmL

— Shams Charania (@ShamsCharania) April 17, 2024

Така кариерата на Портър в НБА приключва с 37 мача, в които той постигна средно по 3.7 точки, 2.6 борби и 1.6 асистенции. Той е брат на една от звездите на Денвър Нъгетс - Майкъл Портър-младши.

Последвайте каналите ни в: