Европейската съдийска комисия (ERC) избра София да приеме Семинар за кандидати за международни съдии. В продължение на девет дни в столицата ще се обучават 23 млади рефери от 21 държави. Сред тях има и трима българи - Любомир Петров, Божидара Миткова и Боян Желев.

Началото на семинара бе дадено на 23 април. Курсът е разделен на два етапа – теоретична и практическа част. Първата фаза завърши с полагането на тест за правилата на игра, който бе проведен тази сутрин. Преди старта му лично да поздрави и насърчи младите съдии присъства и президентът на Българска федерация волейбол Любомир Ганев.

"Винаги съм казвал, че победителят в една волейболна среща трябва да се решава от състезателите, а не от странични фактори. Затова за мен съдийството е много важен елемент от играта. Съдиите са хората, които трябва да осигурят справедлива игра на терена", посочи Ганев и пожела успех на кандидатите.

Ганев се срещна и разговаря със Зорица Биелич, която е президент на Европейската съдийска комисия. Сръбкинята е главен инструктор в курса, а неин помощник е Франс Лодерус от Нидерландия (също член на ERC). И двамата са част от Комисията за правилата на играта към Международната федерация по волейбол (FIVB). Те поздравиха Ганев за добрата организация на семинара и прекрасното домакинство.

Днес ще бъде дадено и началото на практическата част, в която младите съдии ще ръководят официални срещи. Всички получиха наряди за Финалния турнир от Държавното първенство на България за девойки под 20 години. Двубоите се играят в столичната зала "Христо Ботев" и ще бъдат предавани пряко в YouTube канала на БФВ.

Всички съдии, които успешно са преминали семинара в София (23 април - 1 май), ще получат правото да са кандидат-международни съдии и в срок до три години ще бъдат под мониторинг.

Последвайте каналите ни в: