В събота вечер Барселона стигна до драматичен успех с 2:1 над Селта в мач от Ла Лига с победен гол на Роберт Левандовски от дузпа дълбоко в добавеното време. Първият изстрел на нападателя беше спасен от вратаря Висенте Гуаита, но ударът беше пребит, защото съдиите забелязаха, че стражът на домакините е бил стъпил и с двата си крака пред голлинията преди самия шут.

От втория опит Лева беше точен, макар вратарят на Селта пак да беше нарушил правилата по същия начин. Имаше обаче още поне едно нарушение на правилника, тъй като Рафиня от Барселона беше навлязъл в наказателното поле преди изстрела - нещо, заради което дузпата пак трябваше да бъде пребита. Това се видя ясно и на повторенията, но не последва сигнал на рефера Хуан Пулидо Сантана за ново пребиване и в в крайна сметка попадението беше зачетено, с което каталунците спечелиха двубоя.

Популярният испански съдия от миналото Едуардо Итуралде Гонсалес обясни, че в случая ВАР няма право да се намесва в тази ситуация, заради което не е последвал сигнал към арбитъра на терена, макар вероятно гледащите в стаичката да са го забелязали. “ВАР влиза в употреба само ако въпросният играч (Рафиня - б.р.) има активна роля в дадената ситуация. Това означава, че ако примерно вратарят отново беше избил топката и тя беше попаднала у връхлитащия Рафиня, това вече щеше да е засада. В този казус обаче Рафиня си остана в пасивна позиция. В случая трябваше съдията на терена да забележи пристъпването на бразилеца и да нареди пребиване, защото е налице нарушение на правилата. Той обаче не го видя”, обясни Итуралде Гонсалес, който е съдийски анализатор за вестник “АС”.

Отделно има и играчи, които при изпълнението на дузпата се намират в дъгата, което също не е разрешено. 

Последвайте каналите ни в: