Голяма част от президентите на клубовете от Ла Лига изразиха своето възмущение от решението на испанското правителство само то да не подкрепи резолюцията на останалите 26 страни от Европейския съюз срещу създаването на турнири като Суперлигата. Покрай мачовете на отборите им от изминалия уикенд ръководители на Кадис, Бетис, Алавес, Виляреал, Осасуна, Жирона, Лас Палмас, Селта, Хетафе, Майорка, Райо Валекано, Севиля, Гранада и втородивизионния Леганес изразиха изненадата си от позицията на Испания по този въпрос.

“Въпреки че се подписаха 26 от 27 страни, испанското правителство реши да не се присъединява. Бих казал на Педро Санчес да се вслуша в испанския футбол, в уличния футбол. Каня го да дойде в Кадис и да му обясня какво означава за нас, за испанския футбол, за отборите като Кадис, да се спазва меритокрацията във футбола и всички да имаме едни и същи възможности. Аз и хората в Кадис имаме правото да мечтаем някой ден да успеем да играем в евротурнир и да се борим в него, както са правили други отбори, например Севиля. Приканвам Педро Санчес да дойде и да му обясня лично защо трябва да се присъединим към другите 26 и да не сме тези, които остават назад в този случай на европейския футбол”, коментира президентът на Кадис Мануел Вискаино.

“Когато 26 от 27 страни са съгласни с нещо, и само една не е, предполагам, че в грешка е единствената страна, която не е съгласна, нали така? Следователно мисля, че всички състезания трябва да следват спортните заслуги и испанското правителство трябва да се присъединикъм останалите 26”, смята изпълнителният директор на Виляреал Фернандо Роиг Негеролес.

👀 Las ligas y federaciones del fútbol europeo se han posicionado de forma clara. ✊

❌ 𝐍𝐎 𝐚 𝐥𝐚 𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐥𝐢𝐠𝐚.#EarnItOnThePitch pic.twitter.com/Zjglo9GT3o

— LALIGA Corporativo (@LaLigaCorp) January 31, 2024

“Нашата позиция е ясна още от първия ден. Изненадващо е, че правителството не е съгласно с повечето футболни клубове от испанската Ла Лига. Винаги сме защитавали тезата, че заслугите се постигат кръг след кръг, сезон след сезон, както и че всички клубове имат правото да разполагат с възможността да се борят да бъдат в евротурнирите. Може би ако не беше така, нямаше да има смисъл днешния ни мач (срещу Реал Мадрид - б.р.). Този двубой е голям и специален, като смятам, че малките отбори показваме, че също можем да правим много красиви неща и да помагаме за растежа на испанския футбол. В сезон, в който се гледат големи мачове с различни тимове, двубои с по 6, 7, 8 гола, това е показателно, че във всяка среща искаме да се борим за нашите успехи и целите, които имаме за края на сезона”, заяви президентът на Жирона Делфи Гели.

🎥Presidentes y ejecutivos de clubes de LALIGA se pronuncian sobre la Declaración firmada por 26 de 27 países de la UE (todos menos España)

El escrito defiende "la relación entre el rendimiento anual en las ligas domésticas y todas las competiciones europeas"#EarnItOnThePitch pic.twitter.com/dfCFwRQeoj

— LALIGA Corporativo (@LaLigaCorp) February 12, 2024

“Смятам, че в известна степен всички сме съгласни с мисленето в Европейския съюз по тази тема. Вярвам, че е важно да не се губи същността на футбола и на спорта, както и да се съхранят спортните успехи. Мисля, че има общо и с това да няма голяма разлика в приходите на клубовете. Според мен за да има определено състезание, трябва да има равенство в него. Не бива да има неравновесие в този смисъл. Смятам, че в този аспект трябва да се поддържа възможно най-голямо равенство, за да може после теренът да определи кой е по-добрият или по-лошият и кой трябва да играе в Европа”, обясни президентът на Хетафе Анхел Торес.