В шведските футболни първенства няма да бъде въвеждана системата за видеоповторения VAR. Това обявиха от местната федерация. Решението бе взето, след като повечето от клубовете се изказаха против технологията. ВАР често е в центъра на противоречиви решения и скандали във всички първенства, в които е въведена системата. Оплакванията варират от решения за засади до прекалено големи забавяния преди да се вземе решение.

Още миналото лято от Шведските професионални футболни лиги - организацията, която представлява клубове в първите две дивизии на местния футбол, обявиха, че повечето клубове са против въвеждането на ВАР. Президентът на федерацията Фредрик Райнфелд обяви, че те са се съобразили с мнението на клубовете, въпреки че миналата година обяви, че тази технология е бъдещето на футбола.

OFFICIAL: Sweden has become the first country to reject the introduction of VAR ❌

It comes after opposition from a majority of clubs, which have at least 51 per cent fan ownership 🏟️

Supporters have become increasingly sceptical as to any benefits in brings to the game 🤷‍♂️ pic.twitter.com/5keKRIkhfi

— FUN88 (@fun88eng) April 25, 2024

В Швеция има изискване минимум 51 процента от клубовете да са притежание на привържениците, а ВАР не е популярен сред феновете в страна. Против въвеждането му са 18 елитни клуба от 32 и две регионалния асоциации. "Уважаваме това. Ето защо не сме предвидили напред проекта. Аз съм за уважението към демократичните правила на играта", коментира Райнфелд пред “Афтонбладет”.

Последвайте каналите ни в: