Старши треньорът на Байер (Леверкузен) Чаби Алонсо се присъедини към група представители на футболната игра в битката с крайнодесния екстремизъм, съобщава германската агенция ДПА.

"Трябва ясно и категорично да отстояваме ценностите на нашата демократична общност. Ние, не само в Байер Леверкузен, сме открито общество, в което всеки човек имат правото да даде най-доброто от себе си. Точно както аз го направих, всеки може да прегърне тази култура, независимо от къде идва", заяви треньорът на Леверкузен.

В последно време в Германия зачестиха публичните демонстрации срещу крайнодесните организации. Това се случи след изследване на Correctiv, според което партия Алтернатива за Германия е провела среща и е дискутирала планове за депортация на милиони мигранти.

"Трябва да бъдем твърди в нашата позиция и да не толерираме подобни искания", отговори Алонсо на въпрос за гореспоменатата среща.

Ден по-рано неговият колега Кристиан Щрайх от Фрайбург призова клубовете и феновете да се включат в демонстрациите срещу крайнодесния екстремизъм.

"Ако не го направим сега, значи нищо не сме разбрали. Призовавам всички в тази държава да вземат категорична страна в семействата си, на работа и навсякъде. Нужна е ясна позиция, нищо друго", заяви той.

Самият Щрайх взе участие в демонстрация във Фрайбург в сряда.