Роджър Федерер ще запише най-ниското си място в световната ранглиста за първи път от 21 години. Това ще се случи в понеделник, когато класацията на АТР се обнови и Маестрото ще бъде максимум на 30-а позиция, а може да се свлече до 31-вата, ако Алекс де Минор победи Яник Зинер и се класира на четвъртфиналите на Australian Open (потенциално и Максим Креси може да изпревари великия швейцарец, но първо трябва да премине през топ фаворита Даниил Медведев, което би било същинска сензация).

Независимо дали е 30-и или малко по-назад, Федерер ще бъде най-ниско в йерархията на мъжкия тенис от 21 години, когато още е бил само на 19 и съответно тепърва пробиващ в елита.

През въпросния сезон 2001 Маестрото печели първата от 103-те си АТР титли в Милано, а световен номер 1 е Густаво Кюртен. В топ 10 пък са легенди като Андре Агаси, Пийт Сампрас и също много младите Лейтън Хюит (19-годишен) и Марат Сафин (20-годишен).

КаЯкто е известно, Федерер не е излизал на корта в официален мач от отпадането си на 1/4-финалите на "Уимбълдън" от Хуберт Хуркач, а през 2021-ва участва още в Хале (загуба във втори кръг), "Ролан Гарос" (отказване преди мача от четвъртия кръг с Матео Беретини), Женева (загуба във втори кръг) и Доха (загуба във втори кръг). Именно в Доха беше завръщането му след 15-месечно отсъствие, а промяната в правилника на световната ранглиста заради пандемията от коронавирус спомогна за задържането му в челото на класацията на АТР.