Водещият български тенисист Григор Димитров си осигури завръщането в топ 10 на световната ранглиста в мъжкия тур точно 260 седмици, след като за последно беше сред първите десетима в класацията.

С трисетовата си победа над Александър Зверев на полуфинала на “Мастърс”-а в Маями Димитров си осигури минимум деветото място в ранглистата през следващата седмица, а ако спечели финала срещу Яник Синер и титлата в турнира, българинът ще заеме седмата позиция. По този начин Григор ще се нареди на трето място в любопитната класация по най-дълго отсъствие на даден тенисист от топ 10 преди да се завърне там.

Първи в това отношение е Жил Симон с цели 308 седмици (октомври 2009 г. - септември 2015 г.), а втори е Алберт Коста (май 1997 г. - юни 2002 г.) с 264 седмици, като малко след него е именно Григор Димитров (ноември 2018 г. - март 2024 г.). Така родният тенисист изпревари Гаел Монфис, Стан Вавринка, Марин Чилич и Март Филипусис.

View this post on Instagram

A post shared by Tennis TV (@tennistv)

Снощната победа на Димитров беше под номер 20 за него от общо 24 мача през тази година. Повече успехи от него от началото на 2024 г. има единствено утрешният му опонент Синер, който е с 21. Ако Григор успее да спечели срещу третия в света, за първи път в кариерата си той ще е победил трима играчи от топ 5 в рамките на един турнир, след като вече се справи с втория Карлос Алкарас и петия Зверев.

Два поредни успеха над тенисисти от топ 5 32-годишният Димиров е постигал само още веднъж в кариерата си. Става въпрос за първата му титла в Бризбън през 2017 г., когато на полуфинала победи третия Милош Раонич, а на финала надви петия Кей Нишикори. Трисетовият успех на Григор също така прекрати негативната му серия от седем загуби срещу Зверев.

Що се отнася до годишната класация на АТР, която дава право на участие на Финалния “Мастърс” в Торино, Димитров в момента е на шестото място с 1465 точки, а при триумф с титлата в Маями, той ще се придвижи до четвъртата позиция само за 2024 г. Въпросният двубой на българина с италианския талант е в неделя от 22:00 часа.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Imago