Преди няколко дни, на 24 декември 2023 година, президентът на Европейската конфедерация по волейбол (CEV), сърбинът Александър Боричич, беше изключителен гост на галата, посветена на 100-годишнината на руския волейбол в Москва.

CEV публикува официално новина на сайта си, в която се съобщава, че Александър Боричич е бил гост на тържеството на Всерусийската федерация по волейбол (ВФВ).

Боричич в кратка реч на галавечерта в Москва изрази надежда, че Русия скоро ще се върне на европейската сцена.

“Това беше изключителен повод да почетем и наградим работата и представянето на много видни играчи, треньори и длъжностни лица от различни поколения, отговорни за осигуряването на множество медали и отличия, включително трофеи от Олимпийски игри, Световни и Европейски първенства, и следователно оставиха незаличима следа в историята на руския волейбол”, с казва в официалното съобщение на CEV.

По покана на президента на ВФВ Станислав Шевченко, на галата присъстваха Александър Боричич, президентът на Българската федерация по волейбол (БВФ) и член на Управителния съвет на CEV Любомир Ганев, олимпийският шампион от Сидни 2000 Владимир Гърбич от Сърбия, както и представители на няколко федерации от Африка, Азия и Европа, като Армения, Беларус, Бенин, Хърватия, Египет, Унгария, Катар, Сърбия, Того, Обединените арабски емирства, Узбекистан и много други.

От друга страна, Украинската федерация по волейбол излезе със специална новина до медиите и поиска оставката на Александър Боричич от поста президент на CEV.

През 2024 година са изборите за нов президент на Европейската конфедерация по волейбол, които ще се проведат в Неапол (Италия) с кандидат от Полша, хърватинът Роко Сикирич и италианецът Ренато Арена.

В част от официалното си изявление Украинската федерация по волейбол написа:

“Украинската волейболна федерация настоява Александър Боричич да напусне поста президент на CEV. На 28 декември 2023 г. президентът на Европейската волейболна конфедерация Александър Боричич, заедно с редица представители на национални асоциации от други страни, взеха участие в тържествата, посветени на 100 години руски волейбол в столицата на Руската федерация Москва . Украинската волейболна федерация е шокирана от случилото се и смята действията на г-н за неморални във всички отношения”.