Членът на УС на Българската професионална футболна лига Добрин Гьонов взе участие в работна среща в Европарламента в Брюксел с комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите (IMCO). Тя се проведе във връзка с плануваното прилагане на Регламента за геоблокиране на единния дигитален пазар. Член на комисията е българският евродепутат г-н Андрей Ковачев, а в срещата участваха още Лаура Вилчес (испанската Ла Лига), Тим Ингланд (английската Висша лига) и Люис Ричард (Френската Лига 1).

Една от точките в предложението, е унифициране на телевизионния пазар в рамките на Европейския съюз, което би довело до драстично увеличаване на таксите за гледане на спортни събития, а успоредно с това биха намелели приходите от телевизионни права за футболните и спортните клубове. Причина за това би била различната покупателна способност на населението в различните държави и по-трудната регулация на такси за платени канали, излъчващи спортни събития.

"С колегите от Висшата лига, Ла Лига и Лига 1 влязохме в конструктивен диалог в комисията, като обяснихме, че това предложение ще нанесе сериозен удар за развитието на професионалния футбол и организирането на всяко едно друго спортно събитие. Именно телевизионните права са основен приход на средства не само за футболните клубове, а и за всички спортни клубове и спортисти, когато става дума за мащабно събитие с голям телевизионен интерес. Ние се опитваме да блокираме приемането на тази регулация, защото, ако бъде приета, със сигурност приходите от телевизионно излъчване на професионалния спорт ще бъдат драстично намалени, а това ще рефлектира и върху подкрепата за масовия такъв. В същото време, потребителите ще трябва да плащат по-високи цени за възможността да наблюдават различните спортни надпревари, съответно и предлагането на услуги за законно съдържание ще бъде драстично намалено в територията на Европейския Съюз", заяви след срещата Добрин Гьонов.

Той изрази надежда, че позицията на професионалните футболни лиги, ще бъде взета под внимание при разглеждане на предложението в европейската комисия.