Винсент Кампос е първият председател на новосформирания Обществен съвет към Българската федерация по тенис. Той е бивш американски дипломат с дългогодишен опит в България. Работил е като говорител в посолството на САЩ в София от 2009 г. до 2011 г. Участвал е в множество медийни, академични и граждански инициативи, спомогнали за допълнително укрепване на добрите двустранни отношения между САЩ и България.

Кампос познава добре нашата Федерация, участвал е в множество дипломатически и клубни тенис дейности и е обиколил страната, за да научи от първа ръка богатата културна история на България и да се срещне с българи в големи и малки градове и села. През последните години той се завърна у нас, за да подкрепя Българската федерация по тенис, но и действията на България в енергийната сигурност, НАТО и Черноморския регион.

- Г-н Кампос, Вие сте човек, тясно свързан с България и Българската федерация по тенис (БФТ). Сега отново сте тук, за да оглавите новосформирания Обществен съвет. Какво ви връща отново и отново тук?

- За мен е чест и наистина оценявам решението на Управителния съвет на Българската федерация по тенис да ме избере за председател на първия по рода си Обществен съвет. Аз съм пенсиониран дипломат на САЩ с богат опит в Европа, Близкия изток, Южна Америка и други места. Бях говорител на Посолството на САЩ в София от 2009 г. до 2011 г., където се включих в множество бизнес, дипломатически сектори, инициативи на гражданското общество, медиите, академичните среди и Неправителствения сектор. Най-важното в случая обаче е дългогодишната ми връзка с БФТ, започнала с участието ми в различни тенис събития и дейности малко след първото ми пристигане в София.

- Защо решихте да работите с Българската федерация по тенис?

- С увереност и без колебание мога да заявя, че президентът на БФБ Стефан Цветков изигра ключова роля в първоначалното ми участие във Федерацията. Малко след пристигането ми и след като започнах да се занимавам с тенис в България, Стефан сподели своята визия за увеличаване на ангажиментите на Федерацията с дипломатическата общност. Нещо, което аз напълно подкрепях. Оттам започнахме да правим стратегия за това как членовете на Федерацията могат да станат по-ангажирани в емигрантските и подобни общности. Оттогава и след дипломатическата ми мисия в София се връщах многократно в България през годините. А от тази година започнах да работя интензивно с основния екип на БФТ в София за подобряване на оперативната ефективност. А подкрепата ми към България и към членовете на БФТ определено може да бъде засилена чрез работата на Обществения съвет.

- Как може Общественият съвет да помогне на Българската федерация по тенис да се развие допълнително?

- Членовете на Обществения съвет ще бъдат доказани лидери и квалифицирани професионалисти с богат опит, които ще бъдат натоварени със задачата да предоставят на Борда на директорите на БФТ независими препоръки. Като цяло ще се съсредоточим върху подобряването на имиджа на Федерацията, клубовете и по-широката тенис общност. Ще насърчим и участието на Федерацията в дейности на гражданското общество както в тениса, така и извън него. Ще търсим начини членовете на Федерацията да носят още по-голяма добавена стойност за българското общество.

- Кои са останалите членове на консултативния съвет?

- Повечето членове на Съвета вече са ясни, но преди съставът му да бъде окомплектован напълно предпочитам да не споменавам имена. В момента представляваме различни важни сектори на българското общество чрез експерти и лидери от неправителствената общност, медиите, театъра и киното, политиката на ниво ЕС, предприемачеството, бизнеса, иновациите и антикорупцията. И това е само началото! След като финалният състав на Обществения съвет стане ясен, ще се радвам да представя всички членове.

- Кои са първите инициативи, по които бордът ще работи?

- Първата инициатива е до голяма степен вътрешна за Обществения съвет и инициативата ще бъде споделена с Управителния съвет на БФТ. Става дума за „обещание за прозрачност и почтеност", при което всички членове на Съвета, включително и аз, ще поставим работата му в подкрепа на Федерацията като наш основен приоритет, като същевременно отхвърляме всякакви опити за външно влияние върху нашите решения. Досега всички бъдещи членове на Обществения съвет са се съгласили с това обещание. Следвайки го, колегите ми вече търсят начини за подобряване на възможностите за учениците да бъдат въвлечени по-сериозно в тениса, особено когато нямат достъп до широката мрежа от тенис клубове в България. В същото време ще разгледаме отблизо и подобни възможности за маргинализирани членове на българското общество, които най-често нямат достъп до тенис. Ние също така търсим начини как тенис общността може да се включи по-добре в инициативи и действия в подкрепа на околната среда. В това отношение вече идентифицирахме някои възможности, които изискват допълнително проучване.


- Кои са най-големите предизвикателства при работата от чужбина за БФТ?

- Както при повечето подобни дейности, бих предпочел да прекарвам повече време в пряка работа лично с членовете на Съвета. Въпреки това, ако има нещо, което всички научихме от пандемията от COVID-19, то е, че работата от разстояние е напълно възможна и може да бъде доста ефективна. Освен това членството в Консултативния съвет е изцяло доброволно. Трябва да внимавам какво време изисквам от моите и без това заети с други дейности членове. В този смисъл, в повечето случаи дистанционната работа всъщност е най-добрата форма на взаимодействие. Въпреки това ще продължа да опитвам да се ангажирам лично с членовете колкото може повече. През тази година се връщах в София за срещи и дейности поне през месец, като започнах с първото си посещение миналия януари. За сега този график за пътуване работи доста добре! Разбира се, текстовите съобщения, имейлите и срещите онлайн продължават да служат като ценни ресурси за поддържане на активна комуникация, когато е необходимо!