Тази вечер шампионът в тежка категория в бокса на три различни федерации (WBA, WBO, IBF) Александър Усик (20-0) ще защитава една от титлите си срещу коравия британец Даниел Дюбоа.

21-та професионална среща на украинеца може да се окаже и най-тежката за олимпийския шампион от Лондон 2012, тъй като пред него ща застане млад, талантлив и надъхан боксьор, който се слави с нокаутираща сила, а освен това беше и с пет килограма по-тежък на официалното претегляне.

Дюбоа (19-1) е в серия от четири поредни победи, като и четирите си последни срещи приключва преди петия рунд. 18 от 19-те му победи са постигнати с КО/ТКО. Единственото поражение на родения в Гринуич боксьор е от Джо Джойс с нокаут в десетия рунд през ноември, 2020-а. 25-годишният талант показа много сърце и опит на ринга в последната си битка. Той бе повален в нокдаун още в първия рунд срещу Кевин Ларена. Освен, че бе разклатен от мощните удари на южноафриканския му опонент, Дюбоа разкъса и връзки на коляното. Въпреки това, той намери сили да продължи и да обърне хода на сблъсъка. В крайна сметка, битката приключи с ТКО в негова полза в третата част.

Какво трябва да направи Дюбоа, за да победи?

Треньорският щаб на британецът, който е още познат като Динамита, не крие каква е стратегията му за битката с непобедения Усик. Честно казано - това може би е и единствената стратегия, която може да проработи срещу майстор на движението с крака из ринга като Усик.

“Ще бъда арогантен. Ако Даниел го удари, както прави в тренировка, Усик няма да оцелее. Повярвайте ми. Работил съм с Антъни Джошуа преди олимпийските игри. Той удря тежко, но силата на Дюбоа е неизмерима. Планът не е тайна. Дюбоа трябва да скочи върху Усик и да го пресира. Ако Даниел се представи добре в първата половина на двубоя, Усик няма да е в добро състояние до края на мача”, заяви наставника Дон Чарлс пред Daily Mail. Боксовият експерт бе в ъгъла и на Дерек Чисора по време на битката му с украинския шампион. Към момента Усик има четири победи над англичани - две над Ей Джей, една над Чисора и една над Тони Белю в полутежка категория.

"Домакинското" предимство

Да търсиш нокаута не винаги е добра идея. Но когато гостуваш да се боксираш на чуждо място срещу местен боец, често да се надяваш на победа по точки, е немислимо. В случая с битката Усик-Дюбоа това не е напълно така, но ето защо можем да приемем, че шампионът е домакин.

Полша е съседна на Украйна страна, в която милиони украинци се преселиха, за да се спасят от войната в родината им. Усик и неговият мениджър Александър Красюк заявиха на първата пресконференция след обявяването на битката, че организират тази среща във Вроцлав като знак на благодарност за полския народ, че приема милионите украинци толкова топло. Красюк допълни, че се надява и на огромна подкрепа от сънародниците му в Полша. Двама от тримата съдии край ринга ще бъдат поляци.

Може ли това да повлияе на съдийското решение? Ще бъде ли двубоят равностоен въобще? Ще се стигне ли до съдийско решение? Предстои да разберем! Битката Усик-Дюбоа се очаква да започне след полунощ и ще бъде предавана по MaxSport 1.

Дюбоа е категоричен, че може да шокира света. Той е огромен аутсайдер в букмейкърските къщи, но неговото голямо сърце и тежките му удари могат да променят хода на всеки един двубой само за секунда.