Илиан Илиев е най-дълго задържалият се треньор в efbet Лига спрямо настоящите наставници. През декември опитният специалист ще отбележи петата си поредна година начело на Черно море. До края на есенния дял за неговия тим предстоят шампионатно домакинство на ЦСКА - София и срещи с Литекс и евентуално Локомотив (Пловдив) или Марек в турнира за Купата на България. Той говори пред „Тема Спорт“ преди утрешния двубой с "червените".

Г-н Илиев, предстои ви четвърти пореден мач срещу столичен противник. Не успяхте да спечелите последните два, какви са очакванията ви за домакинството на ЦСКА?

– Очаквам отново тежък двубой, каквито бяха и предходните три. ЦСКА са в еуфория и ще трябва да положим много усилия за да постигнем позитивен резултат. Имаме доста проблеми с контузии, които трябва да разрешаваме. Но се надявам пред нашата публика да дадем максимума за да зарадваме хората, които ще дойдат да ни подкрепят.

След срещата на „Българска армия“ по-рано през сезона заявихте, че ЦСКА е бил в безизходица преди късното попадение, което ви отбелязаха след статично положение. Можете ли отново да им се противопоставите по този начин?

– Не искам да коментирам предишни двубои, защото единственият важен е предстоящият. Факт е, че ЦСКА е първи в класирането, така че няма какво да се разисква по тази тема и колко труден ще е двубоят за нас. Знаем, че ние не играем никак лесно срещу тях, а и тук те винаги идват със солидна подкрепа на своите фенове. Наистина се надявам да направим хубав мач, за да зарадваме хората, а и постепенно трябва да започнем да си възвръщаме стила. Тъй като не е в привична за нас продукцията, която представяме в последните седмици.

Черно море не успя да се разпише в 4 от последните си 6 срещи. Проблемите в атака единствено на раздялата с Евгений Сердюк ли се дължат?

– Със сигурност изпитваме затруднения, които трябва да решим. Работим по този въпрос, няма смисъл да се оправдаваме с напуснали футболисти. В последните години често бяхме напускани от водещи състезатели, но въпреки това успяваме да се борим с първите 7-8 отбора за позиция в челната шестица. И това продължава да е нашата цел. Място за оправдания няма. Трябва всички, които влизат да играят, да дават максимума от себе си и да се абстрахират от постиганото или непостигнатото до момента. Защото никога не сме били притискани за задължителни точки, а приоритет при нас винаги е била играта. Естествено, че точките и победите ни вълнуват, но когато се представяме добре, е сигурно, че те ще дойдат.

Какво смятате за представянето на ЦСКА досега през сезона и как виждате шансовете на армейците най-накрая да прекъснат хегемонията на Лудогорец?

– Фактът, че в последните години първенството е доста оспорвано, но винаги само два отбора се борят за върха говори, че ЦСКА има своите достойнства. Не мога да прогнозирам и да давам оценки на други отбори. Мен ме интересува моят състав да е в такова състояние, че когато лидерът в класирането дойде във Варна да му създадем максимални неприятности.

Как приемате жребия за купата на България, като ще срещнете Литекс, а евентуално след това Локомотив (Пловдив)…

– В съвременния футбол така или иначе няма лесни мачове, надяваме се да изиграем по най-добрия начин оставащите ни двубои до края на годината и този сезон да стигнем по-напред в надпреварата за купата.

Правилно ли бе променена програмата за купата, като мачовете ще се проведат по-рано от планираното?

– Да, тази пауза от три седмици между края на първенството и турнира за купата не беше планирана добре. Освен това за следващата кампания трябва да се помисли и в посока удължаване на шампионата. В момента времето във Варна и Бургас например е почти лятно. Нека сезонът е по-дълъг и да се направи една хубава почивка на футболистите след неговия край. Защото зимната почивка е едно, но лятната е съвсем друго.

Съвсем скоро отбелязвате 5 години начело на Черно море. Каква е равносметката ви за тях и къде виждате бъдещето си?

– В момента съм концентриран изцяло върху Черно море. Имам договор с клуба до лятото. После ще говорим с ръководството. Но като цяло и след това се виждам в България. Не че се съмнявам в работата си, но не мисля върху вариант чужбина. Тези 5 години минаха много бързо, неусетно. Но с тях и ние не се подмладяваме, а остаряваме (смее се). 

Но от друга страна се справяте успешно с подмладяването на Черно море…

– Да, щастлив съм от постигнатото в това направление. Все пак, това ни е работата, трябва да мислим и за това, което ще оставим след нас, а не само за настоящия момент.

Снимки: Sportal.bg