Секретарят на Община Перник Мартин Жлябинков застана пред камерата на sportal.bg след промоцията на Миньор в професионалния футбол и тържествата по случай 105-ата годишнина на клуба. Той говори по основните теми свързани с финансовите проблеми на клуба през първия полусезон, завръщането на Велизар Димитров, както и плановете за предстоящия сезон сред професионалистите. Цялото интервю, което Мартин Жлябинков даде за "Часът на Трета лига" може да изгледате във видео секцията на sportal.bg. 

Миньор е отново сред професионалистите. Тимът математически е във Втора лига. Доста трудности имаше през този сезон. Как успяхте да се справите с тези проблеми, които бяха най-вече от финансово естество през първата половина на сезона?

В последния домакински мач срещу Пирин (Разлог) имаше един доста приятен и емоционален момент за всички фенове на Миньор и въобще за цялата спортна общественост в града, която се вълнува от футбола. С победата Миньор си гарантира участие във Втора лига и завръщане сред професионалистите. Моментът бе специален, защото промоцията съвпадна с тържествата по случай 105-ата годишнина на клуба. Видяхме от вашите кадри и материалите излезли в публичното пространство, че всичко беше приятно, емоционално и много хубаво. 

Финансовите проблеми на клуба бяха изключително сериозни. След като Велизар Димитров се завърна в клуба нещата откъм финансови проблеми бяха доста сериозни, що се касае за какви задължения бяха натрупани от предходните собственици на клуба. Ситуацията не бе никак розова, но както многократно Велизар, всички в клуба и аз съм го казвал - с общи усилия от страна на всички ангажирани хора: ръководство, спортно технически щаб, футболисти, фенове се захванахме сериозно. Тук е ролята и на общината, на кмета г-н Владимиров и на всички, които сме пряко свързани с дейността на клуба. Положихме огромни усилия за това клуба да се стабилизира финансово, нещата да бъдат нормализирани и днес да си говорим за промоцията и завръщането на Миньор сред професионалистите през следващия сезон. Към този момент клубът успява да погасява всички натрупани задължения. Чули сте от футболистите и спортно-техническия щаб, че нещата са спокойни и мислят само за футбол и успехите, които ги чакат.

Разликата между Втора и Трета лига е огромна. Това ще натовари финасово и клуба и общината и възможно ли е Община Перник да понесе тази разлика, за да може клуба да направи този скок много по-лесно? Знаем, че всяко нещо във футбола, било то селекция, подготовка, лагери струват много пари.

Безспорно е така. Клубът бе във Втора лига 2 сезона и нещата изглеждаха добре преди Велизар Димитров да се оттегли при първия си престой. Имаме опита, клуба знае какво е да е сред професионалистите, знае как да организира нещата свързани с финансовите аспекти, за да може да бъде стабилен сред професионалистите. Смятам ,че ролята на ръководството, Велизар и всички ангажирани, ще бъде именно това клубът да бъде финансово стабилен. Всички партньори, които помагат към този момент, ще продължат да го правят и занапред. Това дава спокойствие на треньорския щаб, че нещата ще са под контрол от финансова гледна точка. Ролята да бъде изграден боеспособен състав е в техните ръце. Те ще се постараят да направят най-доброто с финансовите параметри, с които ще разполага клуба. Миньор винаги дава път и на млади футболисти да растат и да развиват своята кариера. Имаме примери и с Емил Ценов, който играе в "А" професионална лига, така че Миньор е трамплин за много млади състезатели. Надявам се нещата при професионалистите да бъдат добри за всички. От финансова гледна точка смея да твърдя, че ръководството и партньорите - спонсори, Община и тн, ще направят нужните усилия клубът да държи едно добро нива и нещата да се случват по правилен начин. 

Последвайте каналите ни в: