Плейофите в Националната баскетболна лига стартират на 29 април (понеделник), а преди това Sportal.bg се свърза с бившия национал Бойко Младенов, за да направи своите прогнози за 1/4-финалните серии. Вторият мач от тази фаза е на 1 май (сряда), а евентуален трети ще се изиграе на 3 май (петък).

Черноморец - Левски (29 април - 19:00 ч.)

Изненада в тази серия едва ли може да има. Отборът на Черноморец показва много високо ниво, сега Васил Евтимов може да разчита на всички играчи и изборът му става изключително голям, като може да внася доста разнообразие в играта на своя тим, както и да прави промени в хода на мача с оглед на съперника.  Играчите в състава на “акулите” са взаимозаменяеми и това е едно от най-големите предимства на тима. Дори да са поуморени вече към края на сезона, всеки може да се появи на негово място. 

Докато при Левски нещата стоят точно обратно. Димитър Ангелов разполага с къса ротация, която не му дава много възможности за промени и тези игрази трябва да издържат на темпото на съперника си, което ще е доста трудно. Бургазлии играят доста бърз баскетбол и това може да се окаже пагубно за “сините”, които ще разчитат на едни и същи основни баскетболисти за всички мачове от серията. Не е ясно докъде ще е им стигнат силите. 

Не виждам причина Черноморец да не спечели първия мач в Бургас. Може би Левски може да опита да се противопостави в началото, но няма да издържи до края, за да поднесе изненада. Във втората среща като домакин е по-вероятно да се стигне до по-завързан мач, но все пак “акулите” ще продължат напред с 2-0 победи в серията.

Фаворит: Черноморец

Рилски спортист - Шумен (29 април - 19:00 ч.)

Серията между Рилски спортист и Шумен също е лесно предвидима. Тимът от Самоков е в изключителна форма, намерил е добрия си ритъм и едва ли ще допусне изненада, дори и в един от мачовете в серията. Още повече с вероятността Александър Янев да се завърне в състава на Любомир Киров за плейофите, опциите за смени с качествени играчи става още по-голям.

Шумен се класира за плейофите заслужено, но тимът на Янко Янков е далеч от класата на първите няколко отбора, въпреки страхотното си представяне. Баскетболистите на Шумен играят силно като домакини, но в случая това няма да е достатъчно, за да се преборят със силния си съперник, който ще затвори серията в два мача. 

Фаворит: Рилски спортист

Спартак Плевен - Черно море Тича (29 април - 19:00 ч.)

Със сигурност тази серия е доста по-интересна от предишните две, които прогнозирах досега. Спартак Плевен се представя доста солидно през този сезон. Любомир Минчев вече може да разчита на всички играчи, което е огромно предимство за него. Той има опитни състезатели, които знаят как да печелят важните мачове. Със сигурност при първата среща публиката в Плевен ще окаже огромно влияние върху срещата, тъй като знаем как публиката в зала “Балканстрой” подкрепя своите любимци. Въпреки това Черно море няма да отиде в Плевен като аутсайдер.

Варненци си имат своите достойнства, въпреки че от началото на последното завъртане в редовния сезон те не се представят много добре. Позагубиха ритъма си, но това го отдаваме на смяната на треньора, както и на контузиите, които лишиха отбора от основни състезатели напоследък. Видяхме звездата им Аверил Ъгба пропусна няколко срещи, което е голям минус за отбора.

Сега с Георги Давидов начело на отбора обликът малко се промени, той дава шанс на позабравени на пейката български играчи, които могат да бъдат приятната изненада в срещите. Със завръщането на Ъгба и Крийк нещата ще изглждат доста добре за варненци. 

Смятам, че Спартак ще се справи в първия мач, но вторият ще бъде изключително оспорван. Във Варна се играе много трудно, особено когато срещата е толкова важна, публиката дава криле на отбора. В тази серия може да се стигне и то трети мач, но връщайки се в Плевен, едва ли ще се стигне до изненада и спартаклии ще затворят серията с 2-1 победи. 

Фаворит: Спартак Плевен

Балкан - ЦСКА (29 април - 19:00 ч.)

Балкан и ЦСКА могат да направят доста интересни мачове, с оглед на това, което видяхме през сезона. Въпреки че Балкан е фаворит в тази серия, не смятам, че “армейците” ще се дадат лесно. Росен Барчовски е треньор, който ще се бори до последно, а в отбора има достатъчно опитни добри играчи и млади такива, които ще играят от първата до последната минута, за да продължат в следващата фаза на първенството. Задача на столичани обаче изобщо не е лесна.

Откакто тимът от Ботевград е в ръцете на треньора Васил Христов той играе по съвсем различен начин, виждаме и друго настроение на паркета, като изключим последния мач от редовния сезон срещу Рилски спортист, в който те не приличаха на себе си. 

В състава на “зелените” има добри баскетболисти и със сигурност ще направят всичко възможно да не допуснат поражение, а дори да затворят серията с 2-0 победи. В Ботевград това няма да е много трудно за тях, тъй като публиката им помага изключително много. Като имаме предвид обаче, че феновете пътуват с отбора навсякъде, в залата на ЦСКА те отново ще помагат, така че ако “червените” искат да се доберат до успех те трябва да бъдат изключително фокусирани върху това, което се случва на терена и да играят най-добрия и умен баскетбол, на който са способни. 

Фаворит: Балкан

17

ПЪЛНО КЛАСИРАНЕ В НБЛ:

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Sportal.bg