Единственият българин в тенис елита Григор Димитров започва кампанията си на “Мастърс”-а в Мадрид срещу 18-годишния чешки талант Якуб Меншик.

Двубоят е насрочен за около 16:30 часа днес.

Преди него трябва да се изиграят четири мача от програмата на корт номер 3 в комплекса - началото е в 12 часа между Виктория Азаренка и Сара Сорибес Тормо. След това е двубоят на Альона Остапенко с квалификантката Мария Лордес Карле. Третата среща е от мъжката схема между Даниил Медведев и Матео Арналди, след което ще е ред на корта да излезе Григор.

Гришо е девети поставен в основната схема и пропусна по право първия кръг, докато Меншик записа впечатляваща победа над Яник Ханфман.

Димитров определено в кариерата си не се е представял толкова впечатляващо в Мадрид, колкото на други турнири на клей от най-високата категория на АТР. От предишните си 11 участия в испанската столица той има само едно класиране на четвъртфиналите, а в четири други случая е отпадал без спечелен мач. Всеизвестно е, че надпреварата в Мадрид се различава значително от повечето други турнири на клей, а причината е високата надморска височина в сравнение с “Ролан Гарос”, например.

Гришо има да защитава само 45 точки от миналогодишното си участие в Мадрид, където във втори кръг елиминира Грегоар Барер, а в трети отпадна от Карлос Алкарас.

Якуб Меншик се завърна след едномесечно отсъствие в Мадрид с победа над Ханфман и спечели първия си мач на клей този сезон, както и започна обнадеждаващо първото си участие на червено от календара на АТР. Чехът е бивш финалист в Australian Open при юношите, а по това време миналата година дори не беше в топ 300 на световната ранглиста, докато сега е 74-ти след силния предишен сезон. През 2024-та той стигна до финала в Доха и записа първите си победи на ниво “Голям шлем” в Австралия и “Мастърс” в Индиън Уелс.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Imago