Националите ни по бокс се представят впечатляващо в сръбската столица Белград, като спечелиха 11 отличия от общо 12 възможни.

Общо петима наши боксьори стигнаха до финалите през уикенда. Под наставленията на Борислав Георгиев и Роман Цветков за златото в събота ще боксират Златислава Чуканова (50 кг) и Светлана Каменова (57 кг). С бронзови отличия при жените се поздравиха Севда Асенова (48 кг), Венелина Поптолева (52 кг) и Аслъхан Мехмедова (63 кг). Припомняме, че Станимира Петрова, която бе фаворит за златото при 54-килограмовите, не се качи на ринга заради заболяване, което можеше да направи колекцията ни още по-пълна.

Мъжете излъчиха още трима финалисти, които ще се качат на ринга в неделя. Водени от треньорите Жоел Арате, Валентин Поптолев и Александър Александров за злато ще боксират Хавиер Ибаниес (57 кг), Радослав Росенов (60 кг) и Рами Киуан (75 кг). Бронзови медали спечелиха Ергюнал Себахтин (48 кг), Ясен Радев (54 кг) и Йордан Морехон (+92 кг).

Така България е трета по брой отличия, както и по брой финалисти в Белград. Пред националите са единствено Русия и домакините от Сърбия. За пръв път в историята страната ни печели 11 медала на едно Европейско първенство. Досега не е имало и друг случай, в който петима българи да боксират на финали.

Ето как коментира това историческо постижение председателят на Българската федерация по бокс Красимир Инински.

"Резултатите и играта в Белград могат само да ме радват и да ме карат да се чувствам горд от постигнатото. Още не сме си свършили работата, предстоят пет финала, но оценката със сигурност е много добра. На първо място съм щастлив, защото на ринга се качиха 12 наши боксьори, от които 11 спечелиха медал. Убеден съм, че ако не бе заболяването на Станимира, тя щеше да боксира също за златото. Онова, което ми харесва още повече е самата игра на националите ни. Те показват страхотно израстване, което се признава от всички, които са тук в Белград. Нито един наш боксьор не е загубил чисто, а в същото време победите ни са категорични. Да не забравяме, че това е Европейско първенство, не е случаен турнир, събрани са най-добрите на континента. И ние сме доминираща сила. Трябва да се гордеем“, коментира представянето на националите ни г-н Инински. В почивния ден за състезателите ни, той ги поздрави и мотивира допълнително петимата ни финалисти, които предстои да се качат отново на ринга в събота и неделя.

Относно третото място на България в класирането по медали, председателят на БФ Бокс заяви:

„Имаме истински отбор. Това е резултат на всичкия труд, който хвърляме през годините, всички във федерацията – ръководство, треньори, боксьори, доктори, масажисти, абсолютно всички. Нашият екип показва, че заедно и обединени можем да постигнем много. Голямата цел бе именно тази – всеки, който се качи на ринга, да е потенциален медалист. Да не се концентрираме върху един или двама, а да изградим отбор. Но това е само още една стъпка по пътя към Олимпийските игри, където вярвам, че ще имаме повече от четирима боксьори, всеки от които е достоен да се качи на подиума“.

Последвайте каналите ни в: