Селекционерът на австрийския национален отбор Ралф Рангник заяви, че ще бъде истинско чудо, ако титулярният капитан на тима Дейвид Алаба се възстанови и вземе участие на Евро 2024 след поредицата от травми на коляното. Но и той, и самият футболист не са се предали и все още таят надежди.

Поливалентният защитник Алаба скъса предни кръстни връзки на коляното в средата на декември в мач за тима си Реал (Мадрид). Нормалната ситуация при такъв тип травми е футболистът да се върне на терена след шест месеца.

🇦🇹🗣 Ralf Rangnick (Austria NT coach): "David Alaba to the Euros? We have to be realistic with him. It would be a small miracle if he makes it. If anyone can do it, it's David. He's doing everything he can. He really wants to play in this Euros." @diarioas pic.twitter.com/8wLTzYXGTJ

— Madrid Xtra (@MadridXtra) March 12, 2024

Първият мач на австрийците на Евро 2024 е на 17 юни срещу Франция в Дюселдорф. Останалите два съперника в група “D” са Нидерландия и победителят от плейоф “А”, който ще се разиграе през март и включва отборите на Полша, Естония, Уелс и Финландия.

"Ние трябва да сме реалисти с положението на Давид. Той прави всичко, което е нужно, за да сe възстанови. Но ще бъде истинско малко чудо, ако успее да се върне на терена до началото на Европейското първенство", заяви Рангник, цитиран от агенция АПА.

Той добави също така, че до момента всичко е по предварителния план, рехабилитацията не е била възпрепятствана, така че надеждата си остава.

"Ако някой може да го направи, това е Дейвид. И се старае за всичко за това. Той наистина иска да играе първенството", каза Рангник и добави, че Алаба ще бъде с отбора за три дни през месец март преди проверката на 26-и този месец с Турция във Виена. Австрийците също така срещат в друга проверка Словакия три дни по-рано в Братислава.

Отборът беше обявен вчера и включва крайния защитник на Борусия (Мьонхенгладбах) Щефан Лайнер, който през януари се върна на терена след сериозно лечение на лимфома от лятото насам. "Бяхме в контакт през цялото време, затова знаех колко труден беше този период за него. Намерих за забележително как той се справи с него психически“, каза още Рангник.
БТА

Последвайте каналите ни в: