Президентът на Европейската футболна централа (УЕФА) Александър Чеферин заяви, че сигурността е "най-голямата грижа" по време на Европейското първенство в Германия през лятото. 

"Светът е полудял. В тези луди времена най-голямата ни грижа е сигурността", каза той в интервю за британския вестник Telegraph. Едно от най-големите спортни събития ще се проведе на фона на сериозни конфликти, в които са замесени членове на УЕФА - от една страна войната на Русия в Украйна, от друга - конфликтът между Израел и Палестина. Чеферин разкри, че се е срещал два пъти с германския вътрешен министър Нанси Фазер, която отговаря и за спорта, и допълни, че ще имат и нова среща на фона на "агресивната ситуация" в геополитически план. 

"Страхът ми не е само за стадионите. Защото съм сигурен, че те ще бъдат охранявани строго. Феновете обаче ще бъдат в и около градовете", каза той. 

Чеферин приема, че класирането на Украйна и Израел през плейофите през март може да доведе до още усложнения при осигуряването на сигурността в Германия, като ще подложи на голямо напрежение домакините. 

"Нека да бъдем оптимисти. Продължавам да вярвам, че всичко ще бъде наред, а германските власти са напълно решени да ни помогнат", каза още словенецът. Европейското първенство по футбол започва на 14 юни в Мюнхен, а финалът е насрочен за 14 юли в Берлин.