Захари Сираков е бивш футболист и юноша на Левски. Играл е и за мъжкия отбор на "сините", след което за една година е част от кипърския тим Апоел. Професионалният му път го завръща към българския футбол за шест месеца, след което в продължение на 11 години и половина носи фланелката на отбора от Висшата лига на Русия - Амкар. От 2016 година постъпва като треньор в школата на тима, в който прави първите си футболни стъпки - Левски. 

От 2021 година, след придобити поредица от професионални лицензи, опитният наставник е част от щаба на Лудогорец. В началото поема отбора до 19-годишна възраст, с който печели златото в Елитната група. В последните две години и половина бе начело на третия тим на разградчани, който зимува на първо място. През 2023 година спечели Купата на БФС при U18. 

Подготовката преди пролетния дял от шампионата предлага нова глава в спортното развитие на Захари Сираков, който поема поста старши треньор на дубъла на Лудогорец. Той ще работи заедно с помощник-треньора Валери Венков, кондиционния треньор Емил Иванов и наставника на вратарите Виктор Георгиев.

Поздравления за новия пост! Какво за Вас означава за първи път да застанете начело на отбор от професионални играчи, какъвто е дубълът на Лудогорец?
- Всеки се чудеше защо футболист като мен с такава кариера, национален състезател на България, преминал през именити отбори, започва кариерата си като треньор на най-малката възраст, 8-годишни деца. Исках да си извървя стъпалата едно по едно, да съм подготвен за тази работа, докато много мои колеги директно се насочват към мъжкия футбол. Зареден съм, готов съм, преминал съм и като футболист през този етап.

Благодаря на ръководството на Лудогорец, че ми гласува доверие. Тяхна цел, освен развитието на футболистите, е и създаване и усъвършенстване на треньори.

По какъв начин ще се стремите да оправдаете гласуваното доверие?
- Аз съм максималист и това изисквам също от отбора. С повечето от момчетата в дубъла сме тренирали заедно и адаптацията ми е много по-лесна, те също знаят какви са моите изисквания. Разполагаме с много добри футболисти, млади, перспективни. А моментното състояние в класирането, където сме поставени под номер 10, не отговаря на техните възможности. Ще се постараем да почувстват увереност, подкрепа от нас и на терена да показват своите възможности. Мисля, че трябва в края на сезона да се изкачим в таблицата, защото разполагаме с много добър отбор.

Искам постепенно, от лятото, да адаптираме момчета от третия отбор към втория - така както от Елитната група U17 към третия отбор. Нашата задача е по най-бързия начин да развиваме играчите. Целта пред втория отбор е да подхранва основния състав на клуба. Ако може всяка година по едно-две момчета да се изкачват към по-горно ниво, ще се вижда и резултатът от нашата работа. Затова сме тук, никой не ни задължава с конкретно класиране. По-важно е да развиваме, изграждаме футболистите.

Играчи, които са преминали през дубъла на Лудогорец, като Доминик Янков и Иван Йорданов, вече са част от състава на основния тим. Наши юноши има и в Славия, ЦСКА 1948, Светослав Ковачев дори играе в Русия... Много са играчите в професионалните първенства, които са преминали през втория отбор на Лудогорец и по-лесно продължават своето професионално развитие. Нашата задача е да намерят своя път в друг отбор от най-високо ниво и да покажат своите възможности, дори да не успеят веднага да бъдат приети в първия тим на „орлите“.

Това означава, че се работи правилно. Клубът е един от малкото в България, който да предлага перфектни условия за постепенно развитие на младите спортисти.

Как ще Ви помогне натрупаният опит при воденето на отбора от Втора професионална лига? Какви са най-големите различия в работата на треньорите в Трета лига и в професионалната група?
- До 17-годишна възраст все още е юношески футбол, играчите още са младежи. Когато станат част от третия отбор, сблъскат се с действителността и се изправят срещу мъже, се наблюдава отстъпване – особено когато сме гости на чужд терен в по-лошо състояние от нашия. При преминаването на играчите от отбора до 17 години в третия състав на клуба, една година ги адаптираме към мъжкия футбол, който е различен като скорост и динамика. По-лесно могат да се качат към втория отбор, защото преболедуват срещите с мъже и на моменти грубите условия на игра. За тях това е едно каляване!

Вече ръководихте тренировки с играчите по време на зимната подготовка. Какви са първите Ви впечатления?
- Приятно съм изненадан от тях, има качествени футболисти. Нашата задача сега е да ги подготвим, да изкарат полусезона без контузии и най-вече да им променим мисленето. Някои от тях не усещат колко са добри. Трябва да разберат, че на мач трябва да показват същите качества, както и по време на тренировка, да имат същата увереност и самочувствие. Ако им се даде необходимото спокойствие, мисля, че всичко ще бъде наред.

Какви ще бъдат основните Ви изисквания към момчетата, на какво ще държите в работата си с тях?
- Моите изисквания са да контролират топката, при загубата ѝ веднага да я отнемат и да се пресира противникът. Привърженик съм на комбинативния футбол, стараем се да изградим стил на игра, който да носи приятни изживявания на публиката и да бъде резултатен.

Поемате отбора на прага на пролетния полусезон, какви са целите пред играчите с оглед на 10-та позиция във временното класиране?
- Най-вече да спазват изискванията и да печелим точки, за да може футболистите да се успокоят и да показват по-добра игра. При нас основната цел е създаване на футболисти, а по-добро класиране е за тяхното самочувствие.

В първия мач от пролетния дял на първенството Лудогорец II се изправя срещу Струмска слава. Какви са очакванията Ви?
- Всичко зависи от това ние как ще играем, това е най-важно, никога не се съобразявам с противника. Вижда се, че влияние оказват домакински фактори. Не сме толкова убедителни като гости, колкото при срещи на наш терен. Трябва да работим и в тази насока. Добрите и качествени футболисти се показват на чужд терен. Имаме всички предпоставки и условия за успех. Добре е, че сме гости срещу „Струмска слава“, защото футболистите са по-спокойни спрямо задължението за победа при домакинства. По-добрият отбор сме, трябва да тръгнем със самочувствие и да си спечелим мача. Това е Лудогорец – във всеки мач се стремим да излизаме за победа!

Постигайки изкачване от третия във втория отбор на разградския тим, какви са следващите амбиции, които си поставяте в Лудогорец?
- Винаги се стремя към най-доброто. В клуба това е основният тим, всичко зависи от работата. Виждаме, че в Лудогорец се дава шанс на млади треньори като Станислав Генчев, Тодор Живондов, Светослав Дяков. Развиват своите кадри и академията е един вид кадрова банка за Лудогорец. Моето впечатление е, че работата на никой не остава незабелязана.