Ръководеният от старши треньора Мартин Цирков отбор в Елитната група до 17-годишна възраст ще сложи начало на пролетния полусезон с отложен мач. Срещата с Локомотив (Пловдив) ще се играе със закъснение заради влошено метеорологично време. Сблъсъкът, в който домакинството е отредено на Лудогорец,  е насрочен за 20 февруари, четири дни преди официалния старт на пролетния шампионат.

Мачът е решаващ за разградския елитен тим, който провежда зимната си подготовка под наставничеството на помощник-треньора Димитър Стойков, кондиционния треньор Сергей Съров и наставника на вратарите Добрин Добрев. При победа или дори равенство, „орлетата“ ще станат еднолични лидери в класирането. Те зимуват под номер две с 14 изиграни срещи и са само на точка зад временния първенец „Черно море“ (Варна), но с по-добра голова разлика. Статистиката показва и повече регистрирани победи в полза на Лудогорец над „моряците“.

„Стандарт на отборите от елитните групи на Лудогорец е да се борят за първото място, което през последните години се получава“, коментира старши треньорът Мартин Цирков.

Момчетата от сегашния отбор до 17 години вкусиха сладостта на лидерството още преди две години, когато мериха сили в групата си до 15-годишна възраст. Година по-късно, вече в първенството на U16, играха финал за Купата на България, загубен с дузпи срещу „ЦСКА 1948“.

Мартин Цирков води момчетата от миналия септември. Макар по това време шест кръга от първенството вече да са изминали, това не е пречка осем мача по-късно опитният наставник да поддържа тима на първите места в класирането. Той се присъедини към разградския тим миналия юли, заменяйки синята фланелка на „Дунав“ (Русе) и първоначално пое ролята на координатор на трите елитни групи на Академията на Лудогорец.

Като най-ценно качество на своя тим, Мартин Цирков сочи колективната игра и себераздаването. Те са в основата на победите срещу водещи отбори. Мотивацията на момчетата се крие в личната им амбиция да носят зелените екипи, разказва техният ръководител, и най-вече в хъса за себедоказване на прага на мъжкия футбол. Доскоро се предвиждаше  след края на сезона през юни състезателната им кариера да продължи в редиците на Лудогорец III. „Това е целта на всяко дете, да достигне до мъжки отбор, за това са тренирали 10 години“, обяснява Цирков с уточнението, че се чака въвеждането на обявената от БФС промяна. Според информацията от миналия декември през следващия сезон 2024/25 се въвежда Елитна група U18, а играчите в U15 се връщат да играят зонални и областни първенства.

В преследването на успеха наставникът разчита най-вече на отработените и многократно повторени стъпки за действие. „Най-важно за доброто представяне на отбора както в предстоящия отложен мач срещу Локомотив (Пловдив), така и по време на втория полусезон е настоящата зимна подготовка“, смята Цирков. Докато тя тече, момчетата му ще изиграят   контролни срещи със Спартак (Пловдив) U19, Берое U17, Прогресул Спартак (Букурещ) U17 и  Фратрия II (Варна). В дните от 19 до 27 януари „орлетата“ ще преминат подготвителен лагер в старозагорското село Ягода.

Щабът на разградския елитен тим ще се възползва от седмиците преди началото на пролетния дял от шампионата, за да работи във всички направления – ментално, подобряване на колектива, тактически, отборно и индивидуално. „Водещо е отборът да стане доминиращ по време на мачовете, които да печелим по категоричен начин, без колебания“, подчертава наставникът на „орлетата“.

Краят на отминалата календарна година носи на Мартин Цирков и поверените му футболисти  положително настроение след победите в последните шампионатни дербита. Двата мача срещу столичните тимове и водещи школи в България „Левски“ и „Септември“ донесоха ценни и ключови победи за Лудогорец на чужд терен. „Много беше важно за самочувствието на отбора“, отбеляза старши треньорът за успешния край на 2023 година. Той подчерта, че най-важният резултат от свършената работа е поемането на контрола над собственото класиране: „От нас зависи да станем първи, независимо от чуждия резултат“.

Щабът ще работи за отстраняване на леките колебания в играта и резултатите през изминалите седмици, а наставникът е убеден в качествата и потенциала на своите възпитаници, доказали се, че могат да играят на високо ниво. Затова и поставената цел за първенството е категорично първо място в Елитната група U17 – не само с точки, но с игра, поведение и отношение. Спрямо  индивидуалното представяне задачата пред тима е усъвършенстване на качествата и готовност за навлизане в мъжкия футбол.