Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков даде обширно интервю пред basketball.bg, в което направи равносметка на 2023 година и говори по актуални теми. Ето и втората част, в която той коментира развитието на 3х3 у нас, баскетбола на колички, проблемите с инфраструктурата и представянето на най-добрия български играч Александър Везенков:

- През 2023 година България постигна голям успех с четвъртото място на Европейското по баскетбол 3х3 при 17-годишните момичета. Какво планирате занапред за развитието на този спорт у нас?

- В програмата ни ще бъде заложено да развием 3х3, защото доста отбори, особено в женската част, нямат пълни състави. Искаме да направим първенство, но има доста места, където няма по 10 момичета, които да направят даден отбор в определена възраст. Искаме да могат да играят 3х3, за да не замира баскетболът в определени градове. Това ни е цел, не сме я постигнали още, а много ми се иска да я направим следващата година. Това ще бъде също в 4-годишния план, където ще представим конкретните цели и задачи, като ще има и отговорници за това. Можем да го постигнем с общи усилия, защото трябва да има и хора, които да го правят. 

- Все повече у нас се развива и баскетболът на колички, каква е оценката Ви за представянето на националите тази година?

- Националният отбор по баскетбол на колички игра на Европейско първенство. Момчетата видяха къде са, което е най-важното. Има някои промени и при тях, може би ще има нов треньор. Първенствата им са по различно време от другите – когато свършат тези пет на пет, тогава започват техните. Тази година няма да има Европейско първенство, защото техните са на две години, така че те ще се готвят за по-натам, търсейки да развият нови състезатели, които обаче, ако станат добри, отиват в чужбина.

- Важна е и темата за инфраструктурата. На места се построиха нови зали, макар и с по-малък капацитет, но още стои проблемът с тези в София. Какво може да се направи в тази посока?

- Единственото, на което се надяваме, е да завършат зала "Универсиада" бързо, за да може там да се играят важните мачове в София. Има два отбора в столицата, така че смятам, че нещо трябва да се направи. Поставил съм въпроса и публично. Засега зала, която да се строи, не виждам. В "Универсиада" тече усилен ремонт и смятам, че тя ще стане много красива и хубава зала, подходяща за ранга на нашето първенство. Предполагам, че ще може да се използва. Един ден, ако стигнем ниво, да пълним зала за 3-4 хиляди души, тогава ще бъде по-лесно да убедим някой, че ни трябва такава.

- Няма как да подминем и Александър Везенков, който изпрати много силна година. Колко трудно обаче ще му е да се наложи в НБА?

- Той се представя отлично. Постигна сериозни успехи тази година в неговата кариера и с отбора му. Сега има ново начало за него с нови предизвикателства и той ги знае. Знам колко е трудно, въпросът е той да бъде търпелив и да използва всеки момент, в който му се дава възможност да покаже най-доброто от себе си. Има нашата безрезервна подкрепа във всяко едно отношение. Ще си споделим неща, а и баща му е при него сега. Аз му желая здраве, имаше номинация на Икарите, на Спортист на годината. Радвам се, че хората оценяват успехите му. Трудно е, НБА се разви много и стана изключително силно първенство с много силни състезатели. Бих казал, че недооценяват най-добрите играчи, които идват от Евролигата, и малко ги измъчват, за да се доказват. Доказвали са се и други обаче, така че и той ще го направи. Няма да е лесно, но Сашко е търпелив и умен. Ще се справи и с тази задача. Важното е да е здрав и да знае, че всички сме зад него и се радваме за неговите успехи.

- Какво е пожеланието Ви за 2024 година към всички баскетболни хора и феновете?

- Моето пожелание е да бъдем всички здрави и да сме коректни един към друг, коректни в любовта си към баскетбола. Ясно е, че и привържениците, и тези, които работят в клубовете, и ние, като федерация, обичаме баскетбола и работим за баскетбола. Нека тази обич ни дава сили да бъдем коректни един към друг и да работим, за да вдигнем нивото на баскетбола. Това е едно мое пожелание, защото обикновено българската нация сме разединени в нашето ежедневие, а смятам, че това е едно от условията да можем да вървим напред и естествено, здравето. Контузиите в спорта са тежки неща, така че пожелавам на всички играчи да са здрави и да бъдат гладни и жадни за успехи.