От 8 до 10 декември Национална футболна база “Бояна” ще бъде домакин на третото издание на “Турнир на талантите”, в който ще се включат проектонационални селекции (U14) от 6 региона на България: София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и Благоевград. Отборите ще бъдат съставени от най-обещаващите родни играчи от съответните области, родени през 2010 г. Всички те ще могат да разгърнат своя потенциал в уникалната за родните мащаби надпревара, която е част от проекта “Футболно бъдеще”.

“Турнир на талантите” е кулминацията на Националната програма за обучение на таланти, на която бе даден старт през септември 2022 г. Първите две издания бяха спечелени от селекцията на Зона Пловдив, която първо победи Зона Варна с 1:0 в дебюта на надпреварата през декември м.г., а след това надви и Зона София след изпълнение на дузпи през май тази година.

Всички участващи състезатели се готвят по единна и модерна методика, чиято основна цел е да спомогне за изграждането на конкурентно футболно поколение, което да представя България на международната сцена в близките години. Подборът на играчите във всяка зона се извършва както от специално определени селекционери, така и от самите треньорски екипи, ръководещи процеса в съответния регион. Тренировъчната стратегия е изготвена от главния методист на юношеските националните отбори Лъчезар Димов, който ще представи книгата си “Пътят на таланта” преди началото на третото издание на “Турнир на талантите”. 

Ето я и програмата за първия ден, като всички срещи ще се проведат в НФБ “Бояна” и ще бъдат излъчени в сайта на “Спортал”, а мачовете от втория и третия ден на надпреварата ще зависят от моментното класиране:

 

Петък, 8 декември:

12:30 ч.  Зона Бургас – Зона Варна

14:00 ч.  Зона Велико Търново – Зона София

15:30 ч. Зона Благоевград – Зона Пловдив