От Европейската футболна централа (УЕФА) съобщиха, че няма да има мачове под нейна егида в Израел до второ нареждане. Това се прави заради "оценяване на сигурността при сегашната ситуация на цялата територия на Израел".

Това засяга израелските отбори Макаби Хайфа и Макаби Тел Авив, които играят съответно в Лига Европа и Лигата на конференциите.

"Израелската футболна асоциация и клубовете Макаби Хайфа и Макаби Тел Авив са призовани да потърсят алтернативни места/стадиони извън територията на Израел за провеждане на домакинските им мачове, докато остане в сила това решение", се казва в позицията на УЕФА.

Гостуването на Макаби Хайфа на испанския Виляреал, което трябваше да се играе на 26 октомври (четвъртък), е насрочено за 6 декември. Макаби Тел Авив трябва да намери стадион, на който да посрещне украинския Заря Луганск на 25 ноември.

По-рано през месеца УЕФА отложи за две седмици всички мачове, които трябваше да се изиграят в Израел, като сред тях беше европейската квалификация Израел - Швейцария, който трябваше да бъде на "Булмфийлд Стейдиум" в Тел Авив. След това бе отложена и срещата на Израел с Косово, "защото властите в Израел не позволяват на техните национални отбори да пътуват в чужбина".

Отборът на Макаби Хайфа се отказа от участие в младежката Шампионска лига, което означава, че Спарта Прага се класира директно за втория кръг.