Националите на България за "Купа Дейвис" коментираха предстоящата среща с Казахстан. Двубоят ще се проведе на 16 и 17 септември на кортовете на ОББ Български национален тенис център (БНТЦ) в Борисовата градина в София. 

В първия състезателен ден програмата ще започне в 12.00 часа, а във втория - в 11.00 часа. Входът за публиката е свободен до запълване на капацитета от 900 седящи места на централния корт в БНТЦ.

Първата ракета на България Димитър Кузманов ще открие срещата с мач срещу втората ракета на Казахстан Тимофей Скатов.

"Отговорността е много голяма. Предизвикателството и за мен и отбора са големи. Мисля, че вече имам достатъчно опит в тези мачове. За пореден път ще играя първа среща и имам опит в това отношение. Чувствам се напълно подготвен. Чувствам се добре физически и психически. Очаквам с нетърпение да започнат мачовете", коментира Димитър Кузманов.

Той заяви, че познава добре Тимофей Скатов, но двамата не са играли един срещу друг.

"Почти всяка седмица се засичаме със Скатов по турнири, но не сме играли един срещу друг. Гледал съм му много мачове и го познавам много добре. Предполагам, че същото важи и от негова страна. Знам какво да очаквам. Тенисът е много динамичен спорт и във всяка една секунда тактиката и постройката за игра могат да се променят. Хубавото на тези мачове е, че мога да получавам треньорски указания през цялото време. Ще бъде един много интересен мач за мен, а надявам се и за всички любители на тениса в България", допълни Кузманов.

19-годишният Янаки Милев ще дебютира за "Купа Дейвис" в двубой срещу първата ракета на Казахстан и номер 29 в световната ранглиста Александър Бублик.

"Чувствам се готов да играя и да се боря. Благодаря за поканата и честта да играя в този важен мач. Винаги съм готов за мачове като този и ще се опитам да покажа най-доброто от себе си. Разбира се, че съм гледал Бублик по телевизията. За утре имаме треньор, който съм сигурен, че ще ми помогне изключително много. Изпитвам огромно доверие към Валентин Димов и ще се постарая да изпълня всяка една тактическа задача. Със сигурност, че ще играя втори в програмата ще ми помогне да спадне напрежението. Ще видя какви са условията на корта и ще имам време да се настроя по-добре", каза Милев.

Капитанът на България Валентин Димов е доволен, че България е в ролята на аутсайдер.

"Едно от любимите ми неща е да ни смятат за аутсайдер. Да не се очаква победа, но ние да я постигнем. Тогава е още по-сладко. Аз съм абсолютно позитивен за този мач и вярвам в победата", заяви Димов.

Той коментира и какво е значението за участието на Лазаров в отбора след тежката контузия.

"Това нещо е изключително позитивно и мотивира всеки един от нас. Това което Алекс направи и прави всеки ден е много достойно за уважение и заслужава само респект. Това да бъдеш четири месеца без мачове е много трудно и показва един страхотен професионализъм", допълни Димов.

Александър Лазаров е записан да играе в срещата на двойки в неделя.

"Не пожелавам на никой такава контузия. В началото дори не можех дори да проумея какво ми се е случило. Преди контузията играех може би най-добрия си тенис. Бях добре психически и физически. Най-трудно ми беше да остана психически позитивен. 90 процента от спортистите с такава контузия приключват професионалната си кариера. Аз си поставих за цел да съм тук с момчетата, защото мисля, че им го дължа. Ние сме вече 3-4 години заедно в този отбор и досега винаги съм се раздавал максимално. Минах през много неща и, за съжаление, не съм на 100 процента готов за мач на сингъл. За това е по-добре да играе друг, който в момента е по-добър за срещите на сингъл. В мача на двойки ще дам най-доброто от себе си", коментира Александър Лазаров.

Негов партньор в срещата на двойки ще бъде Александър Донски.

"Ние с Лазаров имаме доста опит на двойки. Играли сме срещу силни съперници. Знаем какви са възможностите ни и сме побеждавали подобен тип играчи. Ще гледам да съм по-активен на корта и да помагам с каквото мога на Алекс. В последно време наблегнах предимно на срещи на двойки и смятам, че това ще ми помогне за неделя", заяви Донски.

"Ние сме един отбор и аз може би ще трябва да подкрепям най-силно от всички. Надявам се момчетата да спечелят тази среща. Няма значение кой е на корта и кой извън него. Всички сме един отбор и трябва да победим", каза Пьотр Нестеров.