Българският национал Филип Кръстев даде първото си голямо интервю, след като премина в Лос Аджелис ФК. Той гостува в подкаста „Inside LAFC“ и говори по много теми за кариерата и личния си живот.

„Ситуацията в българския футбол е много тежка. За последно играхме на голямо първенство на Европейското през 2004 г. Оттогава не сме се класирали никъде. Имаше държави, които бяха много под нас, но сега се развиват бързо, настигат ни и дори ни задминават. Трябва да променим нещо в България. Да променим системата, да променим всичко, защото има много таланти, но нещо не се получава и националният отбор не е бил добър от много време. Същото може да се каже и за клубните отбори. Има много чужденци, които играят в тях. Нивото се покачи през последните години, но си мисля, че има още много възможност за развитие”, коментира Кръстев и отговори положително на въпрос дали е бил търсен от работещия в САЩ Христо Стоичков.

„За мен няма проблем да ми казвате Фуфу. Това име идва от моите родители, когато бях много малък. Искаха да измислят нещо различно. За моето име има много различни галени имена. Това не го бях чувал никъде и родителите ми го измислиха. Обмислял съм да напиша Фуфу на гърба на екипа ми, но няма да го направя. Ще изглежда яко, но уважавам фамилията си“, допълни халфът.

„Хората в България учат английски език и ако отидете там, много хора могат да ви помогнат. Английският в днешно време не е толкова труден. Езиковата бариера е много трудно нещо. Бил съм в държави, в които не говорех езика. Много е хубаво да разбираш всичко и да можеш да комуникираш. Атмосферата в Лос Анджелис тук е страхотна. Има баланс, защото хората тук са професионалисти и работят усърдно, но в същото време се забавляват“, призна 21-годишният български национал.

„Когато бях млад, винаги съм играл като №10 офанзивен халф. Обичам да дриблирам и да поемам рискове. През последните години бях принуден да играя в по-дефанзивна роля. Промених играта си, но за мен най-важното е да се забавлявам, да играя атакуващо, да поемам рискове. Това опитвам, но искам и да съм ефективен. Когато бях в България, не знаех много за футбола, който се играе в САЩ. Гледах само кратки репортажи. Напоследък гледах много мачове от МЛС и сега имам по-добър поглед върху другите отбори и съм по-запознат със стила тук. Нашият стил в Лос Анджелис е по-свързан с европейския. Не оставяме пространства, тактическите ни позиции са по-добри от другите отбори. Мисля, че това ни различава. Играем като европейски отбор“, добави той.

„Искам да се адаптирам бързо. Никога не съм имал проблеми в нито един отбор. Приятелски настроен съм. Мисля, че съм добро момче и съм отборен играч. Извън терена не съм имал много време да видя голяма част от града. Развълнуван съм, знам много за Лос Анджелис, защото лично аз обичам много неща в САЩ. Мисля си, че ще имам повече време опозная града. Има българи тук, които могат да ми помогнат. Обичам американска музика, рап, поп. По-голямата част от музиката, която слушам, е американска“, призна Кръстев.

„Бях много млад, когато започнах да играя футбол. На 3-4 години започнах да ритам с баща ми и дядо ми. С тренировките стартирах на седем. През целия си живот съм искал да съм професионален футболист. Винаги съм мечтал за това. Имам много големи цели. Искам да съм най-добрият играч, който мога да бъда и не си поставям граници. Работя усърдно всеки ден”, завърши юношата на Славия, играл още за Ломер, Троа, Камбюр и Левски.