Благодарности на всички от България, които ни изпратиха съобщения за подкрепа и предложения за помощ, коментира мениджърът на турския волейболен клуб Нилюфер Беледийе

Дни след катастрофалното земетресение в Турция и Сирия броят на жертвите и пострадалите непрестанно расте, а обстановката е тежка. 

Спортът в Турция е спрян и всички са насочили усилия към овладяване на ситуацията.

В Бурса хората показват своята съпричастност към трагедията със събиране на стоки от първа необходимост и доброволческа дейност за подпомагане на процеса по разпределяне и пакетиране на храни, лекарства, дрехи и други. Спортистите са част от този процес, като също дават своя принос в доброволчеството между тренировките.

Ето какво разказа за BGvolleyball.com мениджърът на женския отбор на ВК Нилюфер Беледийе (Бурса) Яница Рангелова за обстановката в Турция.

„Трагедията е голяма! Много ни е тежко на всички, но се опитваме да се справим. Загубихме приятели, познати и хора, с които сме работили. Сред тях има състезателки, с които съм работила като треньор...А с волейболистите от хотела в Малатия се познавам от времето, когато бях в Галатасарай.. Почти всеки човек има познат, или роднина, които са сред пострадалите или загиналите. Всяка нова новина в тази посока предизвиква пореден шок."

"Искам чрез BGvolleyball.com да изразя своите благодарности на всички треньори, не само от волейбола, но и от други спортове, и хора от България, които ни изпратиха съобщения за подкрепа и предложения за помощи.“

„Залата, където тренират подрастващите е превърната в разпределителен център за стоки от първа необходимост. Между тренировките на отбора вече четвърти ден сме там. Помагаме с каквото можем. И състезатели и специалисти.

Старши-треньорът Витал Хейнен е сред най-активните. Успява да съвместява заниманията с доброволческа дейност по разпределяне на помощите. Мога да кажа, че Хейнен е истински лидер. Навсякъде и във всичко се старае да пристигне първи.

Той е не само добър треньор, но и психолог. Разговаря непрекъснато с момичетата, опитва се са да внася „Подновихме тренировъчния процес на женския тим. От чисто психологична точка за момичетата е по-добре да са в залата. От клуба решихме след възобновяването на първенството, да бъдат дарени всички постъпленията от билети на домакинските ни мачове за пострадалите от земетресението.“

"От турската футболна централа обявиха вече, че най-вероятно футболното първенство ще се поднови в началото на март. Очакваме решението и на волейболната федерация, но ще има много въпроси около участието на отборите от най-засегнатите райони на страната.“