2011 - 2017

През сезона 2011/2012 два отбора на Ботев участват в елитните юношески групи до 19 години и до 17 години. Отборът от юноши до 19 години се води от Иван Кочев, а от юноши до 17 години от Георги Андонов. В отбора на последния отлично се проявява полузащитникът Тодор Неделев, привлечен в юношеския национален отбор до 17 години. В крайното класиране юношите до 19 години завършват на призовото четвърто място, а юношите до 17 години завършват на 11-то място.

Много добре в турнира за Купата на БФС се представят две юношески формации. Отборът от юноши младши възраст, родени 1996 година с треньор Стефан Стоянов, достига до 1/4 финалната фаза. До осминафинала достига детският отбор (родени 1998 година) с треньор бившият играч на Ботев Румен Байрев. 

С идването на новото ръководство на Ботев дейността на клубната детско-юношеска школа с директор Николай Киров е поставена изцяло на професионална основа. Тя е осигурена в организационно, кадрово и финансово отношение, така че да бъде истински пълноценен резерв на представителния отбор на клуба.

През сезона 2012/2013 юношите до 19 години на Ботев отново завършват на призовото четвърто място. В състава на водените от Иван Кочев „канарчета“ личат имената на Росен Андонов, Лазар Марин, Радослав Терзиев, Лъчезар Ангелов, Петър Караджов, Даниел Спасов, Христо Янчев и Венцислав Гюзелев.

Юношите до 17 години, родени 1996 година, с треньор Стефан Стоянов, завършват на осмо място в крайното класиране. По-изявените футболисти от отбора на „жълто-черните“ са вратарят Мартин Димитров и полевите играчи Владимир Айтов, Мартин Атанасов, Никола Марин, Динко Шопов, Валентин Томов, Серкан Юсеин, Емил Камберов и Наско Милев.

В турнира за Купата на БФС силно се представят юношите (мл. възраст), родени 1997 година с треньор Тодор Зайцев. В първия кръг е постигната победа с 3:1 над Евроколеж, а на осминафиналите е победен тимът на Славия с 3:0 в София. На 1/4 финалите в Стара Загора „жълто-черните“ побеждават с 2:1 Берое, но на полуфиналите, на 9 април 2013г. губят минимално с 1:2 от Левски в София.

В началото на сезон 2013/2014 е открита новата супермодерна база на „канарчетата“, която носи името „Футболен комплекс Ботев 1912“. Юношите на „жълто-черните“ вече се подготвят на най-добрите условия в България, а в школата са привлечени качествени футболисти и от други региони на страната.

В юношеската група до 19 години Ботев, с треньор Костадин Видолов, завършва на пето място в крайното класиране. В юношеската група до 17 години (родени 1997 година) „канарчетата“, водени от Иван Цветанов, се представят великолепно и грабват бронзовите медали. В състава на „жълто-черните“ по-изявените футболисти са Стамен Бояджиев, Самер Алхусейн, Атанас Куманов, Георги Купенов, Димитър Хубинов, Радослав Апостолов, Александър Грънчарски, Кристиан Димитров, Виктор Пенчев и Борис Тютюков.

В турнира за Купата на БФС юношите на Ботев се представят много силно и дори достигат до финал. При юношите старша възраст (родени 1996 година), в първия кръг Ботев побеждава като гост с 4:0 пловдивския Марица, а на 1/16 финалите „канарчетата“ разгромяват с 8:0 градския съперник Локомотив. На 1/8 финалите водените от Костадин Видолов играчи разбиват с 12:0 Бдин (Видин). В 1/4 финалната фаза „жълто-черните губят драматично от Левски, след 1:1 в редовното време и загуба в рулетката на дузпите.

Юношите младша възраст (родени 1998 година), отстраняват в квалификационния кръг последователно Марица (Пловдив) и Спартак (Пловдив). На 1/8 финалите с 5:0 е победен отборът на Сливен, а на 1/4 финалите е преодолян нов съперник – Берое с 3:1. На 1/2 финалите „канарчетата“ срещат ЦСКА, който е сочен за фаворит за титлата. Водените от Иван Кочев футболисти играят отлично и разгромяват с 4:1 своя съперник, като по този начин се класират на финал. Във финалната среща, играна на 30.04.2014г. във Велико Търново, „жълто-черните“ губят с 0:1 от Литекс, като загубата идва след скандално съдийство, а в последната минута пловдивчани не получават чиста дузпа.

Децата на Ботев, родени 2000 година с треньор Александър Николов, стартират участието си за Купата с разгромна победа с 8:1 над Асеновец. Във втория кръг „канарчетата“ постигат нова изразителна победа – с 6:1 над Локомотив (Пловдив). В осминафиналите „жълто-черните“ допускат загуба с 0:4 от Левски в София.

На 31 май 2014 година юношите на Ботев от набор 2001 загатват за големия си потенциал и постигат изключително престижен успех. Малките „канарчета“, водени от Стефан Стоянов, печелят изключително силния международен турнир в Холандия, като на финала побеждават Жилина. В крайното класиране „жълто-черните“ оставят зад гърба си отбори като Хееренвеен, Саутхямптън, АДО Ден Хааг и Малмьо.

През сезон 2014/2015 в зоналната група до 19 години Ботев е категоричен първенец, като завършва сезона на първо място със 17 победи, 2 равенства и нито една загуба. В елитната юношеска група до 17 години „жълто-черните“, водени от Иван Цветанов, завършват на шесто място в крайното класиране. В състава на „канарчетата“ личат имената на Димитър Стамболийски, Здравко Дерменов, Атанас Пашалиев, Атанас Ташолов, Милко Георгиев, Петър Чалъков и Иван Кирев.

След 13-годишна пауза отбор от школата на Ботев печели Купата на страната. Това е набор 2001, който печели трофея в Купата на БФС за деца. В първия кръг „канарчетата“ преодоляват Асеновец с 5:0, а във втория допускат загуба от Локомотив (Пловдив) след 2:2 в редовното дузпи и поражение при дузпите. Това праща водените от Стефан Стоянов момчета на бараж срещу Спартак (Пловдив), спечелен с 2:0. На 1/8 финалите малките ботевисти побеждават с 2:1 Берое, а на 1/4 финалите с 9:0 е разгромен Черноморец (Бургас). На 1/2 финала „канарчетата“ се налагат с 4:1 над Славия и се класират за големия финал, където съперник им е столичният Левски. На 16.04.2015г. във Велинград „жълто-черните“ не оставят съмнение в това кой е по-добрият отбор и побеждават с 2:0, след попадения на Мартин Петков и Атанас Янков.

Съставът на Ботев: Марио Усков, Пламен Кисов, Петър Дашев, Даниел Димитров, Габриел Земярски, Антонио Николов, Тодор Петков, Веселин Фърцов, Атанас Янков, Благовест Данчев, Мартин Петков, Кристиан Добрев, Петър Караангелов, Теодор Митрев, Димитър Пройчев, Станислав Шопов, Иван Василев, Димитър Пасков, Димитър Тонев

 

Юношите младша възраст, родени 1999 година с треньор Румен Байрев, също се представят много силно за Купата на БФС. В квалификациите последователно са отстранени пловдивските Локомотив и Спартак, а на 1/8 финал с 3:0 е постигната победа над столичния Септември. На 1/4 финала „канарчетата“ играят великолепно и отстраняват с 2:1 фаворита за титлата Славия. На полуфиналите „жълто-черните“ допускат драматична загуба в последната минута от столичния ДИТ и отпадат от турнира на крачка преди финала.

Тази купа дава началото на една забележителна серия от спечелени трофеи от юношите на Ботев. В следващите години неизменно отбори от ДЮШ на Ботев печелят купи и републикански първенства.

През лятото на 2015 година възходът на малките „канарчета“ продължава със спечелване на републиканско първенство, което е за юноши старша възраст (родени 1996/1997 година). На 1/8 финал „жълто-черните“ елиминират Левски, след загуба с 2:1 в София и победа с 3:0 в Пловдив. На 1/4 финалите водените от Иван Кочев футболисти постигат две победи – с 1:0 и 4:1, над бургаския Черноморец. На полуфиналите „жълто-черните“ се изправят срещу Черно море, като в първия мач постигат победа с 1:0 в Пловдив, а на реванша стигат до драматично равенство 2:2, което ги класира на финала. На 30.06.2015г. в Севлиево „канарчетата“ се изправят срещу Локомотив (София) и постигат класическа победа с 3:0, като попаденията реализират Рангел Игнатов, Валентин Томов и Емил Камберов. Втори голям трофей за школата само в рамките на няколко месеца!

Съставът на Ботев: Мартин Димитров, Стамен Бояджиев, Самер Алхусейн, Мартин Атанасов, Кристиан Димитров, Цвятко Золов, Атанас Куманов, Атанас Ташолов Георги Купенов, Никола Марин, Димитър Хубинов, Радослав Апостолов, Александър Грънчарски, Йордан Атанасов, Гери Димитров, Валентин Томов, Серкан Юсеин, Рангел Игнатов, Емил Камберов, Виктор Пенчев, Борис Тютюков, Наско Милев, Милко Георгиев

През сезон 2015/2016 Ботев се представя силно в Елитната юношеска група до 19 година и водени от Иван Кочев завършват на призовото четвърто място. „Канарчетата“ губят по нелеп начин бронзовите медали, след като в последния кръг правят 1:1 при домакинството на борещия се за оцеляване Черноморец, който остава в групата за сметка на Локомотив (Пловдив), който изпада.

В елитната юношеска група до 17 години „канарчетата“ под ръководството на Иван Цветанов, завършват на шесто място в крайното класиране. В състава на „канарчетата“ личат имената на Симеон Симеонов, Васил Василев, Димитър Калчев, Рангел Костурски, Здравко Жилов, Милен Златков, Георги Стайков, Ангел Бастунов и Мартин Татаров.

В турнира за Купата на БФС юношите на Ботев (ст. възраст, родени 1998 година), отпадат на 1/8 финалите след две загуби от столичния Септември – 1:4 в София и 1:2 в Пловдив. Юношите младша възраст (родени 2000/2001 година) достигат до полуфиналите. В 1/8 финалите „канарчетата“ отстраняват Янтра (Габрово) след две победи – 6:0 в Габрово и 5:1 в Пловдив. На 1/4 финалите „жълто-черните“ елиминират изключително драматично Берое, след като в Стара Загора губят с 1:3, но на реванша в Пловдив успяват да наваксат изоставането си и печелят с 4:1. На полуфиналите „канарчетата“ губят от Локомотив, след като в първата среща допускат поражение с 0:3 и въпреки по-добрата игра на реванша стигат само до победа с 2:0, която е недостатъчна. При децата (родени 2002 година), „канарчетата“ водени от Марчо Дафчев отпадат още на 1/8 финалите след загуба от Левски с общ резултат 0:3.

През лятото на 2015 година се провежда републиканско първенство за юноши до 15 години (набор 2001), а Ботев отново успява да спечели купата! „Жълто-черните“ са облагодетелствани от добрия жребий и на 1/8 финалите елиминират Монтана с общ резултат 12:1, а на 1/4 финалите се изправят срещу столичния Левски-Раковски и с общ резултат 5:0 продължават напред. На 1/2 финалите водените от Стефан Стоянов ботевисти постигат трудна победа с 2:0 в Пловдив над столичния ДИТ, а на реванша, въпреки огромното си превъзходство, завършват на 0:0, което е напълно достатъчно за класиране на финала. На 30.06.2016г. на стадион „Ивайло“ във Велико Търново „канарчетата“ се изправят срещу Черно море. Пловдивчани имат осезаемо превъзходство, но правят много пропуски и дори изостават в резултата, но в средата на второто полувреме Крис Добрев изравнява и титлата е решена с изпълнение на дузпи. При тях вратарят Марио Усков, който е трениран от наставника на вратарите Илия Иванов, показва отлични умения и спасява повече дузпи от вратаря на противниковия отбор и купата е в ръцете на пловдивчани! При рулетката на дузпите най-голямо впечатление прави изпълнението на Димитър Тонев, който застава на четвъртата дузпа за „канарчетата“ и с феноменално изпълнение в стил „паненка" отчайва вратаря на „моряците“.

Съставът на Ботев: Марио Усков, Пламен Кисов, Димитър Балинов, Петър Дашев, Даниел Димитров, Габриел Земярски, Антонио Николов, Тодор Петков, Станислав Работов, Веселин Фърцов, Атанас Янков, Благовест Данчев, Петър Караангелов, Теодор Митрев, Димитър Пройчев, Ивелин Тосков, Станислав Шопов, Иво Казаков, Даниел Иванов, Иван Василев, Кристиан Добрев, Димитър Пасков, Димитър Тонев

Сезон 2016/2017 продължава отличната серия на малките „канарчета“ и в клубната витрина са добавени още два трофея, завоювани от „жълто-черни“ юноши. В елитната юношеска група до 19 години, по подобие на предишния сезон, ботевистите водени от Иван Кочев и Иван Цветанов губят бронзовите медали в последния кръг, допускайки загуба с 1:3 от Левски.  В елитната юношеска група до 17 години Ботев играе с година по-малки и водените от Стефан Стоянов „канарчетата“ завършват на пето място в крайното класиране.

„Жълто-черните“ хвърлят всички усилия в турнира за Купата на БФС (юноши мл. възраст, родени 2001 година), където в трети пореден сезон вдигат трофея – постижение, което е уникално в историята на юношеския футбол в България! В първия кръг „канарчетата“ преодоляват с лекота с 11:0 пловдивския Марица, а във втория кръг разгромяват с 5:0 градския съперник Локомотив. Още на осминафиналите „канарчетата“, водени от Стефан Стоянов, се изправят срещу един от фаворитите за трофея – Черно море, но след впечатляваща победа с 6:0 в Пловдив и равенство 1:1 във Варна продължават напред.

На четвъртфиналите „жълто-черните“ се изправят срещу Сокол (Марково) и отново още в първия мач решават всичко – 6:1 в Пловдив и 0:0 на реванша, който заради падналия сняг се играе също в Пловдив. На полуфиналите „канарчетата“ се изправят срещу Лудогорец, като срещат сериозна съпротива от разградския тим, но след победа с 2:1 в Пловдив и равенство 1:1 в Разград се класират на големия финал, където съперник им е отново Левски. На 11.04.2017г. в Горна Оряховица двата тима правят равностоен сблъсък, който в редовното време завършва с равенство – 1:1, като попадението за „канарчетата“ бележи Иван Василев. При изпълнението на дузпи вратарят на „жълто-черните“ Марио Усков се превръща в герой за тима си, като спасява два удара от бялата точка. Титлата отново е в Пловдив!

Съставът на Ботев: Марио Усков, Милко Баданов, Венцислав Богданов, Тодор Петков, Петър Дашев, Станислав Работов, Димитър Балинов, Габриел Земярски, Антонио Николов, Атанас Янков, Иво Казаков, Мартин Русев, Благовест Данчев, Петър Караангелов, Станислав Шопов, Димитър Пройчев, Стоян Николов, Алкан Местан, Емил Колев, Иван Василев, Кристиан Добрев, Даниел Иванов, Димитър Тонев

В турнира за Купата на БФС (юноши ст. възраст, родени 1999 година с треньор Иван Цветанов), Ботев достига до полуфиналната фаза на турнира. В първия кръг „канарчетата“ правят равенство 1:1 с Локомотив и след изпълнение на дузпи губят, като по този начин отиват на бараж срещу Евроколеж, където без проблеми печелят със 7:0. На осминафиналите „жълто-черните“ правят забележителен обрат, след като жребият ги изпраща срещу Марек (Дупница). В първия мач „канарчетата“ подценяват своя съперник и губят с 1:3 в Пловдив, но на реванша печелят с 4:1. На четвъртфиналите „жълто-черните“ отново драматично продължават напред, след като правят две равенства с Берое – 1:1 в Пловдив и 2:2 в Стара Загора, като заради повече голове на чужд терен стигат до полуфиналите. Там ботевистите се изправят срещу Черно море и постигат добър резултат в първия мач – 1:1 във Варна, но на реванша правят много пропуски пред вратата на „моряците“ и в крайна сметка отстъпват с 0:2.

Само няколко месеца по-късно „жълто-черната“ радост продължи и на Републиканското първенство за юноши до 15 години (набор 2002). „Канарчетата“, водени от Иван Гешев, играят великолепно и напълно заслужено вдигат трофея. По пътя към успеха ботевистите срещат всички фаворити и нямат никакъв късмет при жребия. Още в осминафиналите той ги изправя срещу градския съперник Локомотив. В първия мач на базата в „Коматево“ двата тима правят равенство 1:1, но на реванша на централния терен на стадион „Локомотив“ „канарчетата“ отнасят своя опонент с 3:1. На четвъртфиналите „жълто-черните“ срещат най-големия фаворит за титлата – отборът на Левски, който в продължение на няколко сезона не познава вкуса на загубата. На 16.06.2017г. на централния терен на базата в „Коматево“ момчетата на Иван Гешев премазват своя съперник, като го побеждават само с 4:1 заради множеството пропуски. Именно те можеха да се окажат фатални на реванша, който е само три дни по-късно. Тогава „сините“ печелят драматично с 4:2, като на свой ред пропускат да стигнат до пълен обрат.

На полуфиналите „канарчетата“ срещат друг столичен тим – Славия. В първия мач „канарчетата“ стигат драматично до равенството 1:1 с гол в добавеното време на Иво Казаков. На реванша „жълто-черните“ нямат никакви проблеми и побеждават с 5:2 и се класират за финала, където съперник им е Лудогорец. На 1.07.2017г. на стадион „Ивайло“ във Велико Търново „канарчетата“ играят далеч по-добре от разградския тим и напълно заслужено побеждават с 2:0. Над всички по време на целия турнир е капитанът Станислав Шопов, който демонстрира отличните си качества, а на финала вкарва феноменален гол, извеждайки пловдивчани напред в резултата. На високо ниво по време на мачовете се представят още Иво Казаков, Милко Баданов, Венцислав Богданов и Мартин Русев.

Съставът на Ботев: Милко Баданов, Мартин Панев, Венцислав Богданов, Томислав Георгиев, Антоан Колев, Никола Райчев, Тодор Христов, Атанас Чернев, Петър Итов, Мартин Русев, Аспарух Славов, Атанас Стоименов, Станислав Шопов, Даниел Иванов, Мартин Иванов, Иво Казаков, Мартин Манев, Мерт Салимехмед, Георги Трифонов

Статията е осъществена със съдействието на Румен Минков - автор на книгата "100-годишен юбилей на Ботев Пловдив", издадена през 2012г. В публикацията са използвани цитати от изданието, посветено на вековния юбилей на най-стария футболен Клуб в България.