Националният отбор на България до 19 години най-накрая записа историческа първа точка на европейско първенство. Младите "лъвове" счупиха нулите в графата срещу отбелязаните голове и точки, като завършиха 1:1 с Холандия в последен мач от група "Б" на Евро 2017 в Грузия.  Първия гол на такъв форум в тази възраст отбеляза Георги Русев в 55-ата минута, след като преди това Конголо бе дал аванс на "лалетата" в 50-ата минута, а попадението му дойде след пореден подарък на защитата пред Даниел Наумов. Равенството пък класира "оранжевите" сред четирите най-добри, като те излизат на 12 юли срещу Португалия. 

Така нашите таланти си тръгват с добро настроение, но и с лека тъга, че постигнаха най-малката възможна цел, тъй като потенциалът им е много по-голям, но различни фактори, включително и груби съдийски грешки, се оказаха решаващи. 

Наистина на моментни те загатнаха за своя потенциал, наистина нито един от трите отбора не ги надигра в групата, а съдийските грешки бяха непрекъснато в ущърб на талантите ни, особено през първите две срещи. Вярно е също така обаче, че този талантлив отбор пристигна с големи амбиции в Грузия. Демонстрира нужното самочувствие след страхотните квалификации, но най-вече заради своите детински грешки допуснаха да бъдат в тази позиция след първите два мача. Играчите натрупаха сериозен опит, като се вдигнаха от разочарованието и играха за честта на България и най-вече за своето развитие. Всяка минута на това първенство трябва да им е помогнало да израснат, а опитът да бъде безценен в предстоящите им кариери.


Селекцията на Ангел Стойков отстъпи в първите си две срещи с 0:2 от Англия и 0:3 от Германия. Единственият шанс за класиране на полуфинал в турнира бе победа с над четири гола, а също така Англия да надделее над Германия. Нещо, което англичаните направиха с лекота след 4:1.

Родният селекционер направи две промени от поражението с Бундестима, като на мястото на наказания Андреа Христов игра Васил Добрев, а нападателят наЛевски Станислав Иванов смени Томислав Йорданов от първата минута. Близо 2500 зрители пристигна на стадион "Тенгиз Буржанадзе" в Гори, за да видят на живо срещата.

В 5-ата минута Георги Русев получи жълт картон за остро влизане. Десет минути по-късно Джавайро Диросун пробва хубав удар, но Даниел Наумов спаси. В следващите минути "лалетата" играеха повече с топката, но далеч от вратата на България.

Отличен пробив на Лясков бе избит от защитата в 34-ата минута. Халфът Тюн Коопмайнерс, който по-рано получи лекарска помощ след сблъсък с Лясков, бе близо до гол. Той стреля много опасно от фаул, но топката излезе в аут. Добрев първо получи жълт картон, а в последната минута на първата част с глава пробва лек удар, който стражът Билоу спаси.

На почивката Ивайло Климентов замени Ивайло Найденов, но в 50-ата минута България отново получи ранен гол след началото на полувремето. Бранителят Петко Христов сбърка, след като при опита си да изнесе топката, я подаде на Родни Конголо. Последният го преодоля на скорост, преди да се разпише от малък ъгъл, като промуши топката между краката на Наумов.

Само пет минути по-късно България най-накрая вкара гол. Той бе дело на Георги Русев. "Десетката" засече центриране от фаул на Георги Янев, като отблизо изравни. Това бе първо попадение на младите "лъвове" след осем мача на европейско първенство без попадение.

Йорданов замени Иванов в атака, а Калоян Кръстев бе близо до пълен обрат. Нападателят на Славия проби през двама бранители, след което отправи бомбен удар, но Билоу изби в корнер. Удар на Русев в 62-ата минута излезе в аут, а неразбирателство между Христов и Наумов можеше да струва скъпо на нашите, но Диросун не се възползва.

Двата тима търсеха победата, но без да създават чисти положения. Наумов бе изпреварен от играч на Холандия в 74-ата минута, но се стигна само до ъглов удар. Коопмайнерс в 82-ата минута стреля от над 23 метра, но родният капитан изби в ъглов удар. Последните минут "лалетата" станаха по-активни.

Отлична контраатака на България в 89-ата минута не завърши с гол. Русев проби отляво, след което върна топката, но Тилев бе изпреварен преди да се разпише от няколко метра.

В 90-ата минута центриране от фаул на Русев не бе засечено от играч на "лъвовете" в близост до вратата на Билоу. Така България пропусна да запише първа историческа победа, но записа първа точка, след като преди това имаше осем пореди поражения от осем поредни мача на еврофинали - по три през 2008 година в Чехия и 2014 година в Унгария. В Грузия тимът записа две, като до мача с Холандия вървеше по стъпките на тимовете водени от Михаил Мадански и Александър Димитров - само загуби и нито един отбелязан гол, както и поражение с 0:3 от Германия.

Този отбор бе най-подготвен, тъй като най-много играчи играят мъжки футбол. Именно заради това заслуженото с Холандия се случи и България прекъсна негативната и серия. Въпреки това, тимът може да съжалява, че не постигна и по-добри резултати, но дано са останали за представянето им в младежкия състав на играчите родени 1998 година, или пък за набор 1999 година, който имаше седем представите сред 18-те на Стойков.

Португалия - Холандия и Англия - Чехия са полуфиналите, докато Германия напуска надпреварата, заедно с нас. В предишните два форума, на участваха родните таланти, германците триумфираха с титлата.

ХОЛАНДИЯ - БЪЛГАРИЯ 1:1
1:0 Конголо (50)
1:1 Русев (55)


ХОЛАНДИЯ: Джъстин Билоу, Тристан Декер, Армандо Обиспо, Юрих Каролина, Дани де Вит, Тюн Коопмайнерс, Навайо Бакбоорд, Джей-Рой Грот (67-Че Нънели), Ферди Кадиоглу (74-Джъстин Лонвийк), Джавайро Диросун (87-Ноа Ланг), Родни Конголо
Резерви: Маартен Паес,  Робин Цвартенс, Бой Кемпер, Джъстин Лонвийк, Ноа Ланг, Йоел Пиру

БЪЛГАРИЯ: Даниел Наумов, Петър Генчев, Васил Добрев, Петко Христов, Ангел Лясков, Георги Янев, Ивайло Найденов (46-Ивайло Климентов), Иван Тилев, Георги Русев, Станислав Иванов (55-Тонислав Йорданов), Калоян Кръстев (89-Мариян Димитров)
Резерви: Димитър Шейтанов, Мариян Димитров, Матео Стаматов, Светослав Ковачев, Томислав Йорданов
ЖЪЛТИ КАРТОНИ: Русев, Добрев, Кадиоглу, Лонвийк
СЪДИЯ:
 Сърджан Йованович (Сърбия)
СТАДИОН:Тенгиз Буржанадзе, Гори - 2500 зрители

На 9 юли
19:00 часа, Холандия - БЪЛГАРИЯ 1:1 (стадион: Тенгиз Буржанадзе, Гори)
19:00 часа, Англия - Германия 4:1 (стадион: Давид Петриашвили, Тбилиси)

КЛАСИРАНЕ В ГРУПА "А"

1. Англия - 3 победи, 0 равни, 0 загуби, г.р. 7:1, 9 т.
2. Холандия - 1 победа, 1 равни, 1 загуба, г.р. 5:3, 4 т.
3. Германия - 1 победа, 0 равни, 2 загуба, г.р. 4:8, 3 т.
4. България - 0 победи, 1 равни, 2 загуби, г.р. 1:6, 1 т.