Националният отбор на България до 19 години отново записа тежка загуба от Германия на Европейско първенство в тази възраст. Тимът на Ангел Стойков отстъпи с 0:3 във втори мач от група "Б" на Евро 2017 в Грузия. Двубоят се игра пред 4000 зрители на стадион "Тенгиз Буржанадзе" в Гори, като лично селекционерът на представителния ни тим Петър Хубчев пристигна за срещата.
Целият щаб на българите пък са бесни на съдията в тази среща, който се оказа главно действащо лице в ключови моменти.

За голямо наше съжаление не можа да се получи хубав мач, след като в 19-ата минута "лъвовете" губеха с 0:2, а също така бяха с човек по-малко срещу един от най-силните отбори на своята възраст. Освен това реферът от Русия Сергей Лапочкин, който даде две дузпи за германците, не отсъди чиста дузпа за България в 34-ата минута, когато Калоян Кръстев бе повален от вратаря Айке Бансен.

Преди това националите ни отново пуснаха ранен гол. Това се случи в 9-ата минута, когато Етиен Аменидо стреля, топката рикошира в Андреа Христов и спря в мрежата. Бранителят от Славия фаулира деветката на германците в 17-ата минута, като бе изгонен, а противникът получи право да изпълни дузпа. Тя бе реализирана от капитана Гьокхан Гюл.

При опитите на селекцията на Ангел Стойков да се върне в мача удар на Йорданов бе блокиран от защитник, а Кръстев с глава не уцели вратата, след което пък не бе отсъдена 100% дузпа на талантите ни, която можеше да ги върне в мача. Така във втори пореден мач на това първенство отборът на Стойков е ощетен от реферите, след като срещу Англия не бяха отсъдени две дузпи. Първата от тях бе в 5-ата минута, след като защитник изби от голлинията с ръка за моментното 1:1.

Втората част започна с пропуск на Йорданов, а малко след това в 54-ата минута германците вкараха трети гол. Той отново беше след точно изпълнена дузпа. Резервата Васил Добрев фаулира Аменидо, а Доминик Франке вкара за 3:0.

Това довърши нашите момчета, които в следващите минути можеха да получат и още голове, но изявите на Наумов и пропуските на германците се оказаха решаващи. Все пак играчите на Стойков опитваха да атакуват с 10 човека и да търсят първи гол на Европейско първенство, което остава мираж след първите осем мача на такъв форум.

Поражението изхвърли България от турнира преди последната среща с Холандия на 9 юли, която отново ще се играе в Гори.

Младите "лъвове" са на трето Европейско първенство за тази възраст след 2008 година в Чехия и 2014 година в Унгария, но до този момент имаме голова разлика 0:18 и осем поражение от осем срещи. Интересното е, че в предишните две участия, отново бяхме в група с германците, като и предните двата пъти отстъпихме с по 0:3,  а впоследствие противникът стана първенец на Стария континент. След днешното поражение се оказва, че 50% от попаденията в нашата врата са отбелязани от Германия в досегашните ни осем срещи на такъв форум.

Тази година Бундестимът отново пристигна в Грузия като основен фаворит. Причината за това е, че селекцията на Франк Крамер единствена взе визи за първенството след шест победи от шест мача в квалификациите. 

Германия постигна три победи на своя земя срещу Кипър (2:1), Сърбия (2:0) и Словакия (4:0) в Елитния кръг. В първия кръг германците също записаха три успеха - Гибралтар (5:0), Албания (3:2) и Ейре (4:0). Атаката на тима пък бе най-резултатна по пътя към първенството с 20 отбелязани попадения, което е два пъти повече от головете, които реализира България (10), а англичаните бяха на второ място с 18.

Тимът на Германия единствен пристигна с чартърен полет в Тбилиси, а освен това цели 26 различни специалисти се грижат за 18-те футболисти на грузинска територия. Към тях има още двама готвачи, които пък готвят отделно за юношие на световните шампиони и техния щаб.

България (U19) - Португалия (U19)снимка: Спортал

Този път съставът на Стойков бе пределно мотивиран, след като пропусна да запише първа точка срещу Англия (0:2) на старта. Германия пък отстъпи с 1:4 от Холандия, като бяха. готови на всичко от себе си, за да останат в надпреварата. 

Капитанът Даниел Наумов и халфът на Елче Георги Русев се завърнаха след изтърпяно наказание. Това  да даде още по-голямо самочувствие на отбора, който игра добре през първото полувреме с англичаните, но допусна елементарни грешки в защита, а напред се пропуснаха пет-шест чисти положения, които костваха поражението.

Селекционерът на "лъвовете" да върне схемата от мача с Франция, като в защита пред Наумов започнаха Петър Генчев, Андреа Христов, брат му Петко Христов и Ангел Лясков. Георги Янев, Иван Тилев, Георги Русев и Ивайло Найденов действаха зад Томислав Йорданов и Калоян Кръстев. 

Родният треньор искаше от своите момчета да покажат играта и раздаването си на 100% от мачовете в Елитния кръг срещу Франция (2:1) и Босна и Херцеговина (3:1). След направените равносметки от поражението срещу Англия в лагера на "трикольорите" се надяваха, че този път няма да бъдат допуснати леки голове, концентрацията ще бъде максимална, а с добра игра и доза късмет да бъде прекъсната негативната серия на този форум.

Това не се случи, като остава още един опит да счупим нулите срещу Холандия. "Лалетата" излизат за място за полуфиналите, а ние за честта на България и самочувствието на този талантлив отбор.

ГЕРМАНИЯ - БЪЛГАРИЯ 3:0
1:0 Аменидо (9)
2:0 Гюл (19-дузпа)
3:0 Фриде (54-дузпа)


ГЕРМАНИЯ: Айке Бансен, Йонас Бусам, Доминик Франке ,Юлиан Шабо, Гьокхан Гюл (80-Максим Авуджа), Денис Гайгер, Аймен Баркок (71-Боте Баку), Сидни Фриде, Етиен Аменидо (76-Давид Раум), Робин Хак, Гьоркем Салам, 
Резерви: Маркус Шуберт, Матс Кьолерт, Феликс Гьотце, Тобиас Варшевски
Селекционер: Франк Крамер

БЪЛГАРИЯ: Даниел Наумов, Петър Генчев, Андреа Христов, Петко Христов, Ангел Лясков, Георги Янев, Ивайло Найденов (70-Матео Стаматов), Иван Тилев (21-Васил Добрев), Георги Русев, Томислав Йорданов, Калоян Кръстев (82-Станислав Иванов)
Резерви: Димитър Шейтанов, Мариан Димитров, Светослав Ковачев,  Ивайло Климентов, Станислав Иванов
Селекционер: Ангел Стойков
Червен картон: Андреа Христов (17)
Жълти картони: Русев, Найденов, Янев, Гюл

Стадион: "Тенгиз Буржанадзе", Гори - 4000 зрители
Съдия: Сергей Лапочкин, Русия

КЛАСИРАНЕ В ГРУПА "Б"

1. Англия 6 точки, г-р 3:0
2. Холандия 3 точки, г-р 4:2 
3. Германия 3 точки, г-р 4:4
4. България 0 точки, г-р 0:5