Иван Гешев изведе Ботев Пловдив (2002) до титлата на държавното първенство при децата само година, след като пое отбора. До лятото на 2016-а специалистът бе на работа в школата на ДИТ/Септември.

 

През 2013-а и 2015 г. Гешев не успя на финалите за купата на БФС, съответно начело на Векта (99) и ДИТ (99). Загубите и в двата случая бяха от Литекс. Този път обаче пловдивчанинът триумфира.

 

Започвахме разговора от трудния път на Ботев до финала. “Канарчетата” преодоляха последователно гладския си съперник Локомотив, фаворитът Левски и Славия.

 

“Щастливи сме, че спечелихме. Момчетата доказаха, че играят добър футбол и побеждават, което е важно, бяха първите думи на Гешев. - Освен финала и другите срещи бяха доста тежки. Извървяхме труден път и това беше позитив за нас, защото преодоляхме силни отбори и дойдохме на финала суперподготвени. Финалът също беше много труден.”

 

А как дойде успехът срещу Лудогорец?

 

“Спечелихме благодарение на много силното желание да вкарваме голове. Съперникът ни затрудни максимално, играеше отзад и доста прибран. Те предпочетоха тази тактика, защото знаеха какви футболисти имаме. Ако бяха излезли напред, нямаше да е добре за тях. Мачът ни се разви по този начин, защото ние го търсихме. Да, това реши изхода, търсихме победата доста целенасочено. А победата идва с голове”, обясни треньорът.

 

Има ли закономерност в това, че Ботев стана шампион и през миналата година, когато при набор 2001 надделя срещу Черно море с дузпи, отново в Търново?

 

“Има закономерност, че отборите ни са добри, хората трябва да разберат, че работим сериозно. Освен че имаме качествени деца, искаме нещата да ни се случват и да побеждаваме.”

 

Могат ли двете неща да вървят заедно - победите и изграждането на футболисти? 

 

“Могат и ние доказваме това, вярва Гешев. - Всички говорим как трябва да изграждаме характер в тия деца. Как да го направим? Според мен с победи се изгражда, освен че искаме да играят добре. Ако загубим, характерът на тези деца ще е друг. А ние побеждаваме и те израстват. Но определено мога да кажа, че надиграхме всичките си съперници до финала, а не просто сме ги победили. Вкарахме доста голове, ако върнете нещата назад ще видите, че доста резултатен футбол изповядваме. Това не е случайно.”

 

“Сега предстои почивка и после стартираме подготовка. Съставът ще се запази. Евентуално някои от тях ще играят в Елитната до 17 години, защото го заслужават. Това ще прецени ръководството. Отборът се запазва и продължаваме работата. Това е само част от свършеното. Идеята и целта е да градим футболисти за първия отбор”, заключи специалистът.

 

“Отсега не може да се гарантира кой ще играе мъжки футбол и кой не. Никой не може да го направи. Има суперталанти в този отбор и ние ще опитаме да ги изградим”, бяха последните думи на Иван Гешев пред Viasport.bg.