Ботев и Локомотив ще се изправят един срещу друг в 1/8-финалите за Републиканското първенство при набор 2002. Първият мач е днес в "Коматево", а реваншът е на 11-ти юни на "Лаута". Двубоите са с начален час 18:00 часа.

Glas.bg ще ви предостави подробен анализ преди сблъсъка, базиращ се на цифри, а знаем, че те никога не лъжат. Кой ще спечели дербито? Нека да видим, дали числата ще ни разкрият...?

В редовния сезон отборът на Ботев Пловдив завърши на първо място, а Локо зае трето. Първите пет отбора от тази група се класират за Републиканското. Канарчетата записаха една единствена загуба и едно равенство. Единственият отбор, който успя да победи жълто-черните бе именно Локомотив в мача на Лаута (1:0). Смърфовете записаха далеч повече поражения и равенства. Три пъти момчетата на Георги Недевски не успяха да вземат нито точка и три пъти се задоволиха само с 1.

Ботев Пловдив отбеляза 94 гола, а Локо вкара 55. В защита двата отбора са просто железни. Пловдивчани са единствените тимове в групата, които са допуснали едноцифрено число попадения в собствените си врати. Вратата на Ботев е била поразявана 7 пъти, а на Локо - 8. За сравнение - с третото постижение е Нефтохимик, които са поели цели 20 "шайби" в собствената им мрежа. Това идва да покаже, че черно-белите и жълто-черните имат добре сработени защити и играят прекрасно в дефанзивен план.

След като показателите в дефанса са толкова изравнени, отправяме по задълбочен поглед във фаза атака. Там канарчетата имат осезаемо предимство. Нападателите на Ботев Пловдив са вкарали 52 гола, а тези на смърфовете само - 7. Разликата е чудовищна. Иво Казаков, Даниел Иванов, Мерт Салимехмед, Георги Трифонов и Мартин Иванов тотално засенчват Ангел Генчев и Мартин Гарабедян от състава на смърфовете. Тази разлика може да се отдаде на различните схеми и различното участие и задачи  на крилата във фаза атака. Локо Пд играе в схема 3-4-3, а Ботев Пловдив в 4-3-3. Затова ще обединим попаденията на халфове и нападатели. При Ботев атакуващите футболисти са вкарали общо 75 гола, а в Локо цифрата е 48. С оглед на много повечето вкарани попадения в противниковите врати като цяло трябва да заключим, че жълто-черните залагат доста повече на атакуващия футбол от своя съперник или просто са по ефективни пред вратата на противниците.

Друг интересен показател е головете отбелязани от бранители. 14 гола са вкарали черно-белите защитници, а жълто-черните са нанизали 15 попадения. Относителното равенство в този показател обаче, съпоставено спрямо общия брой отбелязани голове  говори, че състава от Лаута е силно зависим от головия нюх на своите защитници. Това идва да ни покаже, че черно-белите залагат много в атака на статичните положения, при които се включват бранителите. 26% от всички попадения на Локо Пд са вкарани от защитници, а това е един огромен процент. За сравнение бранителите в жълто-черно са реализирали 16% от попаденията на своя отбор.

Но да се върнем към атакуващите футболисти. Тези, които правят играта привлекателна и атрактивна. Иво Казаков от Ботев Пловдив, който бивш халф, но сега играе като нападател е с най-много отбелязани попадения - 15. Нападателят на жълто-черните Мерт Салимехмед е вторият играч в тази класация 14 попадения. На трето място е отново играч на Ботев - Даниел Иванов с 10 гола. Топ 3 на голмайсторите в Локомотив Пловдив се оглавява от крилото Ивайло Кръстев с 7 попадения. На второ място е защитникът Петър Петров със 6 гола, а трети е Янко Неданов с 5.

Отличавайки най-добрите реализатори в двата тима, задължително е да споменем и бранителят на Ботев Пловдив Венцислав Богданов, който има умопомрачителните за играч на неговата позиция 9 попадения. Както се вижда защитникът на канарчетата се е разписвал повече пъти дори от най-добрият реализатор на смърфовете.

Това "говорят" цифрите преди днешния първи осминафинал между Ботев и Локомотив при U15. Двата отбора си размениха и по една победа през редовния сезон. Кои ще са героите в съставите на Иван Гешев и Георги Недевски. Ще заложи ли Гешев на изцяло офанзивен футбол и ще бъде ли отново Недевски по-предпазлив и разчитащ на здравата си защита?

Целта оправдава средствата! Победителите не ги съдят! Остава да видим, кой ще хвалим след двата мача и кой ще критикуваме!

Успех и на двата отбора.

Материалът е съставен по данни на протоколите на мачовете на Ботев и Локомотив през редовния сезон.