Хубаво е когато човек започне начинание, което след време се превръща в успешен бизнес – това е безспорно. Още по-хубаво е бизнесът да се превърне в семеен. Такъв е случаят и с едно пловдивско семейство от квартал Кючук Париж.


Всичко започва през  паметната за любителите на футбола  1994 година. Тогава Йордан решава да се занимава с продажба на авточасти, като внася такива от Русия и продава тук . В началото  търгуването е ставало на местните пазари.  През тези години масовите автомобили в България, както и частите, които са се търсели не са били много като видове, както знаят повечето от вас. Лада, Волга ,Лада Нива и разбира се Москвич са най-често срещаните модели по онова време.


Не след дълго търсенето започва да се увеличава и през 1997 година Йордан решава да наеме помещение в Кючук Париж,  в същия квартал , в който той живее със семейството му. Нещата потръгват доста добре в първите години след отварянето на магазина.


„Тогава и хората имаха пари, редяха се на опашки да купуват, други времена бяха” , споделя Йордан.


След 2004 година обаче има спад. Става по-трудно. Навлизат големи доставчици, конкуренцията се увеличава. Въпреки всички трудности собственикът на магазина за авточасти се справя. Качествената стока ,която зарежда предимно от Европа – Италия, Германия, Чехия и Словакия , кара клиентите да бъдат доволни и да идват пак и пак.


Още тогава неговия син Запрян, който вече е навършил 14 години, започва да му се „пречка” из краката. Неизбежното се случва. Той записва да учи в Механото в квартала и попива от страстта на баща му към возилата и всичко свързано с тях. През деня Запрян ходи на училище , а след това помага на баща му  в магазина. Естествено в началото върши много лесни задачи, но с времето той се „ушлайфа” в нещата и все повече е от полза.


В момента Запрян вече е на 25 години и почти сам управлява успешно магазина.  Обича да шофира и като цяло возилата. Неговата страст е моторът му – Хонда, който често кара в свободното си време.


През годините както всеки бизнес и при тях има пикове и спадове, но когато работиш за себе си, когато работиш със семейството си, когато имаш достатъчно доволни и редовни клиенти, не е толкова трудно да преодолееш тежките моменти и да се наслаждаваш на хубавите.


„Възможностите са като автобусите – винаги се задава още един!” е казал Ричард Брансън, но да ви кажа за бизнеса това не би било толкова приложимо.  Едно е просто да отиваш на работа да вадиш пари и да се прибираш, друго е да си изкарваш прехраната с това, което те влече, в което е твоята страст особено, ако го правиш и със семейството си, а шанса това да се случи е минимален. Май тая работа не като с автобусите?

 

 

Работно време: от понеделник до петък - от 9.00 до 18.30, събота от 9.00 до 13:30

Адрес: ул. "Македония" 43

Телефон за връзка: 0894 886 253, Запрян Грудев

 

В подкрепа на малкия и среден бизнес:
Разкажете на читателите ни за вашия малък и среден бизнес! Пишете ни на glas@glas.bg и ние ще дойдем при вас, за да разкажем на всички за вас и вашият бизнес, опит, успехи и премеждия и т.н.!
И не, не се плаща!