Заглавието е гръмко и силно. Но отразява точно събитията в един интересен и драматичен момент от историята на футбола в Бургас. Моментът, който маркира напрежението между ръководствата на Нефтохимик и Черноморец и отключи една безмислена вражда между двата клуба.

Годината е 1998-а. По-точно месец декември. В онзи момент Нефтохимик е един от факторите в българския футбол, като отборът разполага с отличен състав и качествени футболисти. „Нефтохим“ обаче е спрял финансирането и вече се усещат първите признаци на затруднения. Черноморец е общински клуб, разчитащ на 95 процента на средства от местния бюджет. Играе в Б група. Негов треньор е Стоян Попов. Двата клуба имат договор за сътрудничество. По това споразумение Нефтохимик преотстъпва на акулите в предни години няколко отлични играчи, като Тодор Янчев, Стойко Сакалиев, Антон Спасов, Даниел Христов. Георги Чиликов е кадър на Черноморец, но става собственост на Нефтохимик. В същото време футболистите на Черноморец ползват стола за хранене на „шейховете“. Той се помещаваше в сегашната сграда на 5 РПУ-Бургас. Тогава там имаше и общежитие, собственост на НХК, но ползвано и от футболистите.

В един момент се създава напрежение между ръководствата на двата клуба. От Черноморец обвиняват боса на Нефтохимик, Христо Порточанов, че работи против клуба и пречи на акулите да влязат в А група. Освен това той е упрекван и че кадрува в клуба. Първи публично се изказва изпълнителният директор Руси Гочев, след това и президентът Димитър Терзиев. По това време той е и зам.-кмет на община Бургас. Порточанов отвръща остро, че това са измислици.

Напрежението по оста Нефтохимик – Черноморец обаче продължава да расте. В крайна сметка Христо Порточанов обявява, че къса договора за партньорство. Войната е обявена. Това се пренася и върху привържениците. В следващите години скандалите ще продължат, като те стават особено остри, когато начело на Черноморец застава Ивайло Дражев. Между феновете на двата отбора също се формира една враждебност, която никога не е съществувала през годините. Едните стават „цаци“, другите – „мазути“. Така и до днес, макар че реалностите в бургаския вече са много по-различни…

Един от най-големите скандали в историята на Черноморец! Футболисти са пратени да тренират при крави