Байер (Леверкузен) спечели първата шампионска титла в 120-годишната си история. През годините преследването на „Сребърната салатиера“ е истинско влакче на ужасите за феновете на „аспирините“. В някои моменти трофеят е изключително близо – на една ръка разстояние, но постоянно се изплъзва на клуба, собственост на фармацевтичния гигант „Байер“.

Показателни са случаите от началото на новото хилядолетие. През 2000 г. тимът от Леверкузен се препъна в последния момент срещу Унтерхахинг и се размина с титлата. Тогава за първи път сред футболната общественост се прокрадна прозвището Неверкузен – игра на думи с името на града и английската дума за никога „never“. Две години по-късно драмата е още по-голяма. Байер, с Димитър Бербатов в състава си, води битка за требъл – първо място в Бундеслигата, Купата на Германия и Шампионската лига.

В крайна сметка се провали и на трите фронта.

Е, вчера беше сложен край на Неверкузен след победата с 5:0 над Вердер, която и математически гарантира, че „Сребърната салатиера“ за първи път ще влезе във витрината на стадион „БайАрена“. Празненствата бяха невероятни. Феновете нахлуха на терена и изнесоха истинско шоу за играчите и треньорите, които гледаха от ложата, облечени в специални фланелки и дори позираха с макет на шампионската титла.

Преди началото на сезона, а и в първите месеци след неговия старт, малцина даваха шанс на Байер (Леверкузен) да спечели титлата. Считаше се, че „аспирините“ може да попаднат в зона Шампионска лига или в най-лошия случай ще бъдат в местата, даващи право на участие в евротурнирите. Под ръководството на испанеца Шаби Алонсо обаче тимът е в серия от 43 поредни мача без загуба във всички турнири и е в битката за требъл. Байер (Леверкузен) е финалист за Купата на Германия (на 25 май ще играе срещу Кайзерслаутерн за трофея) и е четвъртфиналист Лига Европа (спечели с 2:0 първия мач срещу Уест Хям).

Ако в края на септември 2022 г. някой беше казал на феновете от Леверкузен, че в края на следващия сезон отборът им ще стане шампион, този човек можеше да получи препоръка за посещение на психиатър. Към 30 септември 2022 г. „аспирините“ бяха предпоследни в Бундеслигата с актив от пет точки и тъкмо бяха разбити с 0:4 при гостуването си на Байерн. С една победа и две равенства след осем изиграни мача Байер беше регистрирал най-слабия си старт на сезон в германския елит за цялата си история.

На 5 октомври 2022 г. треньорът Жерардо Сеоане беше уволнен. На мястото му беше назначен Шаби Алонсо, който до този момент беше начело на дубъла на Реал Сосиедад и нямаше никакъв треньорски опит в мъжки отбор. Испанецът обаче промени „аспирините“, които в края на сезона финишираха на шесто място и се класираха за Лига Европа.

В последния кръг на миналия сезон (27 май 2023 г.) Байер (Леверкузен) отстъпи с 0:3 като гост на Бохум и това е последната загуба в официален мач за тима на Шаби Алонсо.

След това идва серията от 43 поредни мача без загуба във всички турнири. Само в Бундеслигата последователните срещи без поражение са 29, което четвъртото най-добро постижение в историята на германския елит. №1 е Байерн с 53 (между 2012 и 2014 г.). Следва Хамбургер с 36 (1982-83), а трети е Борусия (Дортмунд) с 31 (2011-12).

След назначението си през миналия сезон Шаби Алонсо позволи на Байер (Леверкузен) да практикува налагания преди него преливащ стил на игра. През лятото обаче напълно смени начина, по който „аспирините“ се държат на терена. Испанецът не направи революция, а приложи обичания в родината си стил с много подавания и дълго притежание на топката. Тимът на Шаби Алонсо започна да контролира играта и да открива подходящия момент да накаже приспаната отбрана на съперника.
Такава коренна промяна никой не очакваше от неопитен треньор и дори в течение на сезона малцина вярваха, че Байер (Леверкузен) ще издържи на постоянното напрежение да бъде в челото на класирането.

Шаби Алонсо обаче опроверга тези настроения, а отборът му методично трупаше аванс. Сухата статистика сочи, че „аспирините“ владеят топката в 63,2% от времето на мачовете си, точността на пасовете е 89,2%, спечелените единоборства са 10,5 средно на мач, а отправените удари са по 18,6 на среща. Байер (Леверкузен) позволява само в 20% от времетраенето на мачовете играта да се води пред вратата му. В 34% от времето „аспирините“ са пред и във наказателното поле на съперника. Изключителното разнообразие на атаките е поделено почти по равно по двете крила и центъра (по около 30%).

Най-актуалното име в състава на Шаби Алонсо е германският национал Флориан Вирц, който има 17 гола и 18 асистенции от началото на сезона. Само нигерийският таран Виктор Бонифас (с №22 на снимката вдясно) има повече попадения – 18. Той има в актива си и 10 голови подавания. Бонифас беше привлечен през миналото лято от белгийския Юнион Сен Жилоа срещу 20,5 милиона евро и едно от откритията на испанския треньор.

Една от основните фигури зад титлата на Байер (Леверкузен) е швейцарският дефанзивен халф Гранит Джака, за когото бяха платени 15 милиона евро на Арсенал. 31-годишният футболист е твърд титуляр, повечето атаки на отбора започват от него и отлично умее да приспива или изостря темпото на игра. Джака е точното олицетворение на типа на полузащитник, който се доближава до стила на игра на самия Шаби Алонсо. Швейцарецът, заедно с Бонифас, беше едно от ключовите попълнение на „аспирините“ през лятото. Другите са халфбекът Алекс Грималдо и крилата Йонас Хофман и Нейтън Тела. Грималдо пристигна на „БайАрена“ със свободен трансфер от Бенфика, а до момента има 11 гола и 16 асистенции във всички турнири. За Хофман бяха броени 10 милиона на Борусия (Мьонхенгладбах), а той се отплати с 8 попадения и 11 голови подавания.

Наложеният стил на игра от Шаби Алонсо, правилно подбраните нови попълнения, превърнаха Байер (Леверкузен) в доминатор в Бундеслигата през този сезон. Това позволи на „аспирините“ да спечелят първия си трофей от 1993 г., когато на финала за Купата на Германия е записан успех с 1:0 над Херта. Самият Алонсо пък се превърна в изключително актуално име за редица отбори, на които през лятото предстои назначаването на нов треньор. Сред тях бяха Ливърпул, Байерн и Барселона, но 42-годишният испанец отби всички атаки, обещавайки да остане в Леверкузен и през следващия сезон. Счита се, че голямата му цел е да поеме Реал (Мадрид), като се изчаква единствено моментът, в който Карло Анчелоти ще се раздели с Кралския клуб. Засега обаче Шаби остава в Байер, след като направи така ,че "аспирините" да имат и сладникав вкус. 
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ