Ръководството на ЦСКА ще направи опит да вкара дублиращия си отбор във Втора лига от следващия сезон – 2024/2025, пише Тема Спорт. В момента вторият тим на червените е на второ място в Югозападната Трета лига. Отборът, воден от Стамен Белчев, има 63 точки, на 9 зад убедителния лидер Миньор Пк. ЦСКА II води с 12 пункта пред третия Сливнишки герой.

По наредба обаче армейците нямат право да влизат при професионалистите по спортен път, защото нямат три поредни сезона в Югозападната Трета лига. Те стартираха участие там през 2022/23, като за това заплащат годишна такса от 20 хиляди лева на сезон.

Червените обаче могат да участват във втория ешелон по административен път, защото с този сезон изтича тригодишният период за промени. Армейците трябва да заявят официално това намерение пред БФС и да заплатят такса в размер на 50 хиляди лева. Така те ще имат право да са част от Втора лига за следващите 3 години – до 2027-а, като за всяка от другите две също ще дължат по 50 бона – общо 150 хиляди. ЦСКА II обаче няма да има гарантирано място през следващите три сезона и ще може да изпада в Трета лига. Тогава таксата от 50 бона не е дължима. Тя се плаща сезон за сезон.

Подобно намерение има и Черно море, който също е с втори състав в Североизточната Трета лига и в момента е лидер там. Това обаче ще доведе до сериозни промени във втория ешелон, защото, ако дубълът на моряците и този на ЦСКА влязат, групата ще стане от 20 тима.

Вторият тим на червените се намира в отлична форма и не е губил мач в Трета лига от октомври, когато падна от Миньор Пк.