Пари Сен Жермен приема Барселона в първи мач от четвъртфиналите на Шампионската лига. И двата отбора на са слагани сред фаворитите за трофея и са в процес на промени. Въпреки това един от двата отбора ще има отлични шансове да стигне до финала, тъй като в следващия етап ще се изправи срещу Атлетико Мадрид или Борусия (Дортмунд).

Французите имат десет точки аванс на върха в Лига 1 и Луис Енрике има възможност да дава почивка на основни играчи в мачовете за първенство и да ги пази за сблъсъците в Европа. той направи точно това в последния мач на тима, когато футболисти като Килиан Мбапе, Ашраф Хакими, Маркиньос и Усман Дембеле останаха на пейката. Това се отрази на представянето на парижани и те завършиха 1:1 срещу последния в класирането Клермон.

Ситуацията при Барселона е по-различна. Сезонът на тима се движеше на приливи и отливи и доведе до решението на Чави Ернандес да обяви, че напуска в края на сезона. Напоследък каталунците се представят по-постоянно, нямат загуба от края на януари и спечелиха пет от последните си шест мача във всички турнири, като допуснаха само един гол този период. Отборът нямаше мач през уикенда, тъй като в Ла Лига нямаше кръг.

Двата отбора се срещали 12 пъти в Шампионската лига и статистиката показва баланс на резултатите - по 4 победи и 4 равенства. Най-запомнящите сблъсъци бяха през 2017 г. Тогава ПСЖ спечели първата срещу с 4:0, а Барса успя да стигне до краен успех след драматично 6:1 в реванша. Водени от атакуващото трио Меси, Суарес и Неймар, каталунците отбелязаха три гола в последните минути на мача. Последният сблъсък бе преди три години и тогава парижани продължават напред. В основата на успеха им е победа с 4:1 на “Камп Ноу” след хеттрик на Килиан Мбапе.

Чави наложи някои играчи от школата и се очаква те да са в стартовия състав. 17-годишният Пау Кубарси и 16-годишният Ламин Ямал вече се превърнаха в основна част от отбора. Около тях обаче има достатъчно опитни играчи, като Илкай Гюндоган и Роберт Левандовски.

Барселона стига до четвъртфиналите в най-престижния клубен турнир за първи път от 2020 г., когато участието им завърши след най-тежката загуба в Европа - 2:8 от Байерн. Този сезон каталунците спечелиха групата си, въпреки че допуснаха загуби при гостуванията си на Шахтьор и Антверп. След това те отстраниха шампиона на Италия Наполи, който бе далеч от нивото си от миналия сезон.

This is how PSG will lineup tomorrow against Barcelona pic.twitter.com/ovjDSCNgI1

— Latifi 🇦🇱 (@Lata1488049Lata) April 9, 2024

Пари Сен Жермен беше в много тежка група с Милан, Борусия (Дортмунд) и Нюкасъл. Тимът на Луис Енрике не спечели нито един от последните си три мача в групата, но взе нужните точки. Решително за класирането бе изравняването в добавеното време при домакинството на Нюкасъл. Мбапе се разписа от дузпа за крайното 1:1 на “Парк де Пренс”. Тази пролет тимът нямаше особени проблеми срещу Реал Сосиедад и постигна две победи на осминафиналите.

Барселона ще бъде без контузените Алехандро Балде, Гави и Педри. Френки Де Йонг и Андреас Кристенсен може да са на линия за двубоя. При французите също има проблеми. Ашраф Хакими е наказан, а Норди Мукиеле се контузи в мача с Клермон. Преснел Кимпембе продължава възстановяването си от скъсване на ахилеса. Уарен Заир-Емери и Брадли Баркола наскоро се завърнаха в игра и ще са на разположение на треньора.

Последвайте каналите ни в: