Турция може да бъде извадена от участие на Евро 2024. За това съобщи местният журналист Махмуд Рзайев, позовавайки се на разговор с представител на УЕФА. Причината за подобен ход на евроцентралата може да се окажат действията на държавата и футболната федерация във връзка с боя между фенове на Трабзонспор и играчите на Фенербахче преди седмица.

„Случайно се видях с човек от УЕФА. Зададох му няколко въпроса за боя от мача в Трабзон, а от неговите отговори може да се заключи, че се задава сериозен скандал, ако играчите на Фенербахче бъдат наказани от Турската футболна федерация. Той наблегна, че може да последва сериозно разследване, ако ръководството на „канарчетата“ изпълни заканата си и извади отбора от участие в първенството. Ако УЕФА успее да докаже държавна намеса при определяне на наказанията, ще последват сериозни мерки. Човекът дори предупреди за вероятно отстраняване на националния отбор от Евро 2024. Според него нашата Суперлига се намира по стриктен мониторинг и сериозните санкции може да бъдат наложени всеки момент“, написа Рзайев в социалната мрежа Х.

Турция беше изтеглена в Група „F“ на Евро 2024, където ще има за съперници Португалия, Чехия и победителят от плейофа между Грузия и Гърция. Ако турците бъдат наказани от УЕФА с изваждане от европейското първенство, мястото им ще бъде заето от някои от отборите, загубили баражите за класиране.

 

UEFA da çalışan bir yetkili ile tesadüfen görüştüm bugün.- maçı ile ilgili bir kaç soru sordum adamdan. Aldığım cevaplara göreli futbolcularaden ceza gelirse çok büyük skandal olur söyledi.nin ligden çekilmesinden…

— Mahmud Rzayev (@Mahmud1975)