От дълго време ЦСКА - София се опитва да убеди УЕФА, че е наследник на ЦСКА. Поради тази причина на няколко пъти “червените” са пращали писма до европейската футболна централа с молба да им бъде променена историята що се отнася до статистиката в европейските клубни турнири. На сайта на УЕФА и към днешна дата е отразено участието в Европа само от 2018 г. (б.а. единствено на ЦСКА - София), а българският тим иска то да започва от 1956 година. Т.е. да им бъде добавена и историята на фалиралия ЦСКА.

В тази връзка адвокатите на ЦСКА - София са провели значителна кореспонденция с юристите на европейската централа в периода октомври 2020-а - февруари 2021 година, която не е била достояние на широката футболна общественост в България. Sportal.bg успя да прочете какво пише в част от официалните писма, а в едно от тях се споменават четири други български клуба.

Става въпрос са Ботев (Пловдив), Локомотив (Пловдив), Берое и Етър. “Те управляват наследените идентичности на всеки от тези исторически български клубове, въпреки факта, че техните съответни стари клубове изпаднаха в несъстоятелност и ликвидация, както старото ЦСКА, и новите компании не са платили нищо в масата на несъстоятелността. За разлика от ЦСКА - София, който плати рекордна сума и осигури рекордно удовлетворение на кредиторите на старото дружество, Ботев (Пловдив), Берое (Стара Загора), Локомотив (Пловдив) и Етър (Велико Търново) имат пълната си история в евротурнирите. Би било несправедливо да не споменем очевиден двоен стандарт ЦСКА-София да не си върне статистиката”, се казва в писмото на клуба от “Борисовата градина” до УЕФА.

Ето цялото писмо на “червените” до европейската централа, изпратено на 15 октомври 2020 г., а утре очаквайте какво отговаря УЕФА и какъв съвет дава на ЦСКА - София, за да получи европейската история на ЦСКА:

“Здравей А***,

Надявам се, че всичко е наред. Както може би сте забелязали, ЦСКА достигна груповата фаза на Лига Европа тази година. В процеса на подготовка на маркетинговите материали за предстоящите мачове срещу Рома, ЧФР Клуж и ФК Йънг Бойс, пресцентърът на клуба забеляза, че публикациите на УЕФА все още отразяват статистиката на ЦСКА в европейските турнири от 2018 г., а не от 1956 г., когато клубът се появява за първи път в евротурнирите. Пиша, за да се свържа с вас по този въпрос с надеждата, че ще разрешим всяко потенциално несъгласие, тъй като маркетингът за мачовете вече е стартирал.

Откакто последно комуникирахме, ЦСКА-София ЕАД - компанията, управляваща идентичността на „ЦСКА“ в момента, стана изключителен правоприемник на фалиралото дружество, което управляваше идентичността на „ЦСКА“ - ЦСКА София АД. На 30.09.2019 г. ЦСКА - София финализира изкупуването на цялата маса на несъстоятелността на старото дружество.

Както можете да видите в приложеното Съдебно определение от 07.11.2019 г., ЦСКА - София е внесъл пълния размер на покупката в масата на несъстоятелността, а кредиторите на старото дружество са получили парите си от синдика. Въз основа на цената, която ЦСКА - София е платил за активите на фалиралата корпорация (пет пъти над първоначалната оценка, от която започнаха наддаванията при публичния търг), както се вижда от приложената одобрена сметка за разпределение, клубът е осигурил 100% възстановяване за всичките 141 играчи, треньори и служители на старото дружество и над 35% възстановяване за обезпечените кредитори въз основа на цената на обезпечението, което тези кредитори са приели като гаранция по време на сключването на договора.

Според нашето проучване по този начин ЦСКА - София е осигурил едно от най-високите, ако не и най-високото, глобално удовлетворение за кредиторите на фалирал клуб в историята на футболния бизнес. Това е отделно от цената, която ЦСКА - София плаща като наем на държавата за стадион "Българска армия" и тренировъчните игрища в “Панчарево” (1 000 000 лв. годишно). В договора с държавата изрично е включена клауза, която изисква плащания от страна на ЦСКА - София, които не са в производството по несъстоятелност, което вдига удовлетворението, получено от държавата като кредитор на старото дружество, до над 50%.

Както можете да видите, ЦСКА - София се постара и инвестира значителен капитал, за да стане юридически и фактически приемник на старото дружество и спортното наследство на ЦСКА. Ще сме много благодарни, ако това бъде отразено на уебсайта на УЕФА и всички материали, подготвени за клуба от страна на УЕФА.

Имайте предвид, че всяка информация, появяваща се на уебсайта на УЕФА или материали, излизащи от УЕФА, която може да предполага, че ЦСКА - София не е продължител на спортното наследство на ЦСКА, ще нанесе огромни щети на репутацията и финансите на клуба, да не говорим вълнението, което ще създаде сред поддръжниците. Клубът и аз ще сме много благодарни, ако промените постиженията, за да отразите цялата история на ЦСКА в европейските турнири при първа възможност. Имайте предвид, че първият мач на ЦСКА - София в Лига Европа срещу ФК Клуж е на 22.10.2020 г.

Оставам на разположение тук или на мобилния си телефон **** за всякакви въпроси или пояснения, които вие или вашите колеги може да имате.

P.S. Като допълнителен контекст бих искал да отбележа, че ЦСКА - София е единственият клуб в историята на българския футбол, включително всички клубове, които в момента можете да видите в списъка на сайта на УЕФА за България, който е платил на старото дружество, за да използва наследствени елементи от идентичността на клуба. Всеки друг клуб, който видите в списъка на уебсайта на УЕФА за България, управлява наследените идентичности без да е платил нито цент за правото да го направи.

Четири от тези клубове Ботев Пловдив, Берое Стара Загора, Локомотив Пловдив и Етър Велико Търново управляват наследените идентичности на всеки от тези исторически български клубове, въпреки факта, че техните съответни стари клубове изпаднаха в несъстоятелност и ликвидация, както старото ЦСКА, и новите компании не са платили нищо в масата на несъстоятелността.

За разлика от ЦСКА-София, който плати рекордна сума и осигури рекордно удовлетворение на кредиторите на старото дружество, Ботев Пловдив, Берое Стара Загора, Локомотив Пловдив и Етър Велико Търново имат пълната си история в евротурнирите. Би било несправедливо да не споменем очевиден двоен стандарт ЦСКА - София да не си върне статистиката.

Освен това намирам за уместно да приложа тук писмо, изпратено от президента на БФС до УЕФА след като ЦСКА-София ЕАД спечели търга за активите на старото дружество, където БФС изрично признава ЦСКА - София за клуб, носител на спортното наследство на "ЦСКА".

Това признание се споделя от привържениците на ЦСКА, медиите и противниците на ЦСКА в Европа. Така например при равенството на ЦСКА - София Рома веднага посочи, че се е изправял срещу клуба в Лига Европа през 80-те години. Не мога да се сетя за по-добър маркетингов резултат за УЕФА и българския футбол, ако УЕФА представи отново най-успешния български клуб (както в страната, така и в Европа) – който се прочу през 80-те като „Убиеца на шампиони“ заради несравнимото по това време постижение да отстрани трима действащи европейски шампиони: Ливърпул, Нотингам Форест и Аякс – и ако ми позволите да посоча рекордното плащане на ЦСКА - София за придобиването на активите на старото дружество.

Разбирам, че самата цел на съществуващите правила относно спортното наследство, приети от УЕФА, ФИФА и КАС, е кредиторите на старите клубове да получат нещо. Случаят с ЦСКА-София е показателен защо правилата на УЕФА работят.”

Последвайте каналите ни в: