Любомир Шейтанов е една от легендите на бургаския футбол. Дълго време бе треньор на вратарите в националния отбор. Като футболист е пазил вратата на Черноморец, Добруджа и Нефтохимик, финалист за купата на страната през 1989 с Черноморец и носител на Купата на ПФЛ праз 1996 г. с Нафтекс. За националния отбор е изиграл 3 мача, малко преди световното първенство в Мексико през 1986 година. В турнира за купата на УЕФА има 2 мача за Черноморец. Бивш помощник треньор в Черноморец, Литекс, Нафтакс, Левски и Локомотив Пловдив. Връх в кариерата му е шампионската титла с Локо Пд, когато Шейтанов е треньор на вратарите. В момента опитният специалист е в школата на родния си клуб Черноморец Бургас. Вижте какво сподели той в интервю за „Мач Телеграф“.

– Г-н Шейтанов, дълго време си почивахте от футбола. Какво ви мотивира да се върнете в треньорската професия?
– Мисля, че има още какво да дам на футбола. Работата в академията на Черноморец е не само предизвикателство, но и удоволствие. Млади таланти има, въпросът е да се оформят и да им се даде път в големия футбол. Пък и твърде много бях извън футбола. Черноморец е моят клуб и се радвам, че се върнах в него.

– Казвате, че има много таланти. Но впечатлението е, че нивото на българските вратари като цяло спада. Така ли е наистина?
– Има някаква тенденция на спад. Поне отстрани погледнато е така. В момента ние имаме само един вратар, който играе в чужбина. Димитър Митов в Шотландия. Преди 15-20 години картината бе съвсем различна. Димитър Иванков спечели титлата и Купата на Турция с два различни отбора. Ники Михайлов направи отлична кариера в Нидерландия, стана шампион. Допреди няколко години в България игра Владо Стоянов, който имаше качества да влезе в някой от най-големите отбори на Европа. Като цяло имаше много качество и голяма конкуренция, което пък беше полезно и за националния отбор.

– На какво се дължи тази тенденция?
– Много са причините. Според мен, основната е, че в България няма доверие към професията треньор на вратарите. И това недоверие не е само на ниво собственици на клубове. Дори и част от старши треньорите на елитните отбори не се доверяват на преценката на своите колеги, които самите те са избрали. Ние тук не се учим от опита на водещите европейски тимове. В Ливърпул, например, треньорите на вратарите са трима. Разбирате разликата, нали? Следват другите неща – начин на тренировки, амбиция, режим на хранене и така нататък. Аз не знам дали в българските клубове има, например, режим как трябва да се хранят футболистите? Такъв имаше в Нефтохимик. Христо Порточанов глобяваше жестоко, ако този режим не се спазваше. Но Порточанов е друга тема, той бе изпреварил времето си. Ето ви един пример защо нивото на футболистите, не само на вратарите, спада.

– Ако вие бяхте собственик на футболен клуб, какво ще предпочетете – да инвестирате и чакате да се развие млад български вратар или да вземете готов, евтин чужденец?
– Със сигурност българин. Но това е мое виждане и не означава, че трябва изцяло да зачеркнем чужденците. Проблемът е, че като цяло обстановката в българския футбол не е добра и тя пречи за развитието на младите таланти. Истината е, че за да развият качествата си, младите ни футболисти, включително и вратарите, трябва да излязат навън.

– В последните месеци много се коментира темата за чуждите футболисти в нашето първенство. През есента само 6 отбора от Първа лига разчитаха на български вратари. Това оказва ли влияние?
– При всички положения има негативно влияние. Но аз имам малко по-различно мнение от колегите, които казват, че трябва да се намали бройката на чужденците. Клубовете сами имат право да определят политиката си по отношение на чуждите футболисти. Те са вложили пари и правят това, което смятат за правилно. Без съмнение, в България има талантливи млади футболисти, включително и вратари. Въпросът е как се работи с тях. Един вратар се оформя до 21 – 22-годишна възраст. Преди това с него трябва да се работи много. Такива като Джанлуиджи Буфон, който блесна на 17 години в Парма, са изключение. Той е чудовищен талант и е рядкост. Но важното е, че има момчета в България, с които може и трябва да се работи.

– Кои са вратарите в Първа лига, които ви направиха впечатление до този момент от сезона?
– Има сериозна конкуренция и радващо е, че в един от лидерите Черно море, вратарят е българин – Иван Дюлгеров. Иначе силно влечателние направиха с играта си Динко Хоркаш от Локомотив Пловдив, Густаво Бусато от ЦСКА и Светослав Вуцов от Славия.