Селекцията на Зона София триумфира в третото издание на “Турнир на талантите”, в което се включиха проектонационални селекции до 14 г. от 6 региона на България: София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и Благоевград. Отборите бяха съставени от най-обещаващите родни играчи от съответните области, родени през 2010 г.

В директен сблъсък за трофея младите надежди от столицата надвиха досегашните шампиони от Зона Пловдив с 4:2 след дузпи (2:2 в редовното време). В останалите мачове от неделния ден Зона Велико Търново победи Зона Бургас с 3:2, а Зона Варна постигна успех с 4:3 след дузпи срещу Зона Благоевград (1:1 в редовното време).

Така съставът на Зона София завърши на първо място с актив от 7 т., следван от Зона Пловдив (6 т., +3 голова разлика) и Зона Варна (6 т., +2 голова разлика).

“Турнир на талантите” е кулминацията на Националната програма за обучение на подрастващи, на която бе даден старт през септември 2022 г. Всички участващи състезатели се готвят по единна и модерна методика, чиято основна цел е да спомогне за изграждането на конкурентно футболно поколение, което да представя България на международната сцена в близките години. Подборът на играчите във всяка зона се извършва както от специално определени селекционери, така и от самите треньорски екипи, ръководещи процеса в съответния регион. Тренировъчната стратегия е изготвена от главния методист на юношеските националните отбори Лъчезар Димов, който преди броени дни представи книгата “Пътят на таланта”, разкриваща философията за работа в детско-юношеския футбол и развитието на младите таланти. 

 

Крайно класиране:

  1. Зона София 7 т.
  2. Зона Пловдив 6 т. (+3 голова разлика)
  3. Зона Варна 6 т. (+2 голова разлика)
  4. Зона Велико Търново 4 т. (-1 голова разлика, но повече отбелязани голове от Зона Благоевград)
  5. Зона Благоевград 4 т. (-1 голова разлика)
  6. Зона Бургас 0 т.