Юношите старша възраст на „Беласица“ отнесоха 6 мача без домакинство от Дисципа на футболната централа. Екшънът се разигра на реванша от осминафиналите за Купа БФС в Петрич срещу „Локомотив“ /Пд/, който смърфовете спечелиха с 2:1 и след 5:0 в първата среща под тепетата продължават напред. Суровата санкция бе наложена за удар на благоевградския съдия Марио Донев, който в хода на двубоя показа пет червени картона – три на гостите и два на домакините. Капитанът на комитите Стефан Коемджиев изгърмя по доклад за следващите четири двубоя на отбора си, а бяло-червените трябва да платят и глоба в размер на 625 лв. Към тази сума се прибавят и 250-те лева, с които наказателната рота на футболната централа одруса помощник-треньора на мъжката гарнитура Светлан Кондев за нервните изблици край тъчлинията в „Гнездо на орли“ в Разград при поражението с 1:4 от дубъла на „Лудогорец“ миналия петък. Клубната санкция за юношеския скандал може да бъде обжалвана след изтичане на половината от присъдата.

Потресаващите подробности за случилото се на терена на гимназията в южния град от първо лице разкри управителят на „Беласица“ Иван Златински. „Аз бях на мача и твърдя, че нищо не предвещаваше грозните сцени до момента, в който пловдивчани започнаха с провокациите. То не бяха средни пръсти, неприлични поклащания в ханша, обидни реплики… Струва ми се, че главният съдия малко закъсня с картоните и после стана по-трудно да се потушат страстите. Техният и нашият капитан солидарно си заработиха солени наказания за физическа саморазправа. Ние поемаме вината си и няма да обжалваме. Но съм категоричен, че никой от футболистите ни не е посягал на рефера, защото полицията беше на входа на сградата и играчите нямат никакъв достъп дотам, а само до помещенията, отредени за играчите на двата тима. Това с удара е станало в коридора на училището, когато съдийската бригада е отивала към тяхната стая. Аз не присъствах на самия инцидент, но най-близо до Донев видях един от учителите в гимназията. Все пак не се съмнявам в обективното отразяване на случая от страна на длъжностните лица“, разказа клубният началник.

Припомняме, че в реванша “черно-белите” отново победиха – този път с 2:1. Още в 5-ата минута се получи спречкване, а двата отбора останаха с човек по-малко. От Локомотив изгонен бе Ивилин Чехларски. Впоследствие Аксел Велев и Алекс Местов бяха точни за “черно-белите”. Във финалните минути още един играч на пловдивчани бе изгонен – Васил Стойков получи червен картон.

Неволите на талантите от „Бела“ продължиха и в зоналните първенства, където трите формации претърпяха загуби в комплект. 18-ките на „Бела“ паднаха с 0:2 в Симитли от „Септември“ и заемат място в златната среда на класирането с 15 т. от 10 мача, но тепърва им предстои да си понесат последствията от шестте домакинства далеч от Петрич. Лидерската позиция заема „Марек“ с 25 т., на четири пред столичните железничари. Детската гарнитура на петричани записа тежко поражение с 1:6 на гости на „Пирин“ /Бл/ и с 6 т. от 9 кръга е  в опасна близост до дъното на таблицата, докато орлетата са трети с 20 т., с две по-малко от водача ЦСКА 1948. 16-ките в бяло-червено пък отстъпиха с 1:2 на връстниците си от частната школа в Благоевград „Орлетата“ и това ги отдалечи на 7 т. от челниците.

Тони Кирилов/Struma.bg