Адаптацията на българина Кирил Десподов в ПАОК върви все по-добре и ролята на крилото става все по-важна за старши треньора на тима от Солун Разван Луческу, пише sdna.gr. Анализът всъщност е за всички нови попълнения на тима и особено на хората от средната линия и атаката – Суалиху Мейте, Магомед Оздоев, Мбуана Самата и крилото от Кресна. 

„Както в дербито с Панатинайкос, така и в европейските мачове, Кирил Десподов влезе от пейката, като Тайсон и Андрия Живкович започнаха. За ПАОК и осмислянето на целия сезон това бяха два много важни двубоя. За да няма недоразумения кой е титуляр и кой е резерва, Разван Луческу говори миналия понеделник със своите играчи, обосновавайки политиката си как управлява наличния потенциал в момента. Румънският треньор похвали индивидуалното качество на играчи като Кирил Десподов, като посочи, че чрез него те могат да променят отбора генерално“, започва анализът на медията.

„Например при влизането си в мача срещу Айнтрахт Франкфурт Десподов показа, че има класа в краката, тъй като от неговия удар от фаул се стигна до „златния“ гол на централния защитник Кулиеракис. Румънецът се грижи в тази специална ситуация да държи играчите си нащрек, знаейки колко ценен инструмент е българското крило за ПАОК, дори и от резервната скамейка. Явно е, че Десподов ще започва мачовете оттам докато достигне желаното ниво за отбора“.

„Във всеки случай времето е наш съюзник. Десподов показа различен подход в преминаването на етапите в играта. Беше се научил на друго, но изглежда се адаптира, влезе в мача и извади агресия, даде това, което искаме…“, коментира Луческу представянето на 26-годишния атакуващ полузащитник в мача от турнира Лига на Конференциите срещу германския тим. А след това се спря и на изявите на всички останали нови попълнения: 

„Техните индивидуални качества са плюс, който носят на отбора, докато не станат едно цяло всички заедно като организъм. Разбира се, индивидуалното качество играе роля и ние имаме нужда от него, но аз им казах, че щом достигнат нивата на готовност на останалите, самите те ще бъдат още по-добри и по-полезни“, обясни Разван Луческу. Неслучайно румънецът публично подчерта, че ненавижда думата ротация, придържайки се към „мениджмънт на стартовите 11’’, обяснявайки какво прави с отбора в мачовете от началото на сезона. 

А Десподов беше абсолютният герой в първата среща от групата на Лигата на конференциите срещу ХИК (Хелзинки) и въпреки факта, че не беше в титулярния състав в последните два мача за ПАОК, българският ас отговаря перфектно на желанията и плановете на наставника за изглаждането на отбор, който да се бори за титлата. В момента Десподов, който е и капитан на националния отбор, е на лагер преди мачовете на България с Литва (на 14-и октомври) и с Албания (на 17-и октомври).