Волейболистите от националния отбор на Бразилия спечелиха последната за сега квота за Олимпиадата в Париж 2024. Момчетата на селекционера Ренан Дал Зото направиха страхотен обрат и се наложиха над световния шампион Италия с 3:2 (25:23, 23:25, 15:25, 25:17, 15:11) в последния си мач от турнира в Група А от квалификациите, на който са домакини, игран този следобед пред близо 10 000 зрители в зала "Мараканазиньо" в Рио де Жанейро.

По този начин "Селесао" завърши на второ място в крайното класиране в групата с 6 победи, 1 загуба и 15 точки, с което спечели и виза за Олимпиадата догодина. Така Бразилия продължава да няма пропуснато участие на Олимпийски игри.

Минути след края на срещата пък стана ясно, че селекционерът на тима Ренан Дал Зото е подал оставка.

😳 😳 😳

Right after Brazil 🇧🇷 qualified for @paris2024, Renan Dal Zotto has resigned as head coach of the men’s national team.

🏐 #volleyball #VolleyballWorldNews #volei pic.twitter.com/FdlxRdaiB4

— Volleyball World (@volleyballworld) October 8, 2023

През последните седмици Ренан Дал Зото видя необходимостта да спре.

BRAZIL 🇧🇷: SEE YOU IN @Paris2024!

Apesar das dificuldades, o Brasil conseguiu! O Maracanãzinho será sempre especial para o vôlei brasileiro.

Despite all the struggles, they made it! Maracanãzinho will forever be a special place for the national team!

🏐 #CloserToParis… pic.twitter.com/g0O4VeTxcy

— Volleyball World (@volleyballworld) October 8, 2023

Ковидът, който го остави в болница за 36 дни през 2021 г., остави последствия.

Стрес, сърцебиене, изтръпване на ръцете. Все още му предстои операция на коляното. Когато разговаряше със съпругата си Аналиса Бландо, той предпочете да напусне сцената, независимо от крайния положителен резултат на олимпийската квалификация в Рио.

“Селесао” извоюва олимпийска квота за Париж 2024, но Ренан Дал Зото се сбогува с националния отбор на Бразилия.

Ренан разкри, че е подал оставка и вече не е старши треньор на мъжкия национален отбор на Бразилия:

Ренан Дал Зото пое мъжкия национален отбор на Бразилия през 2017 година. Натрупа добри и лоши моменти на терена. Сезонът обаче беше под напрежение. След загубата на южноамериканското първенство от Аржентина, той пристигна на олимпийския квалификационен турнир в Рио под напрежение. Лошият старт само увеличи въпросите, включително и от страна на феновете.

“Днес е семейно, медицинско решение, трябва да се погрижа за физическото и психическото си здраве. Играя волейбол повече от 50 години. Напускам националния отбор на Бразилия! Това не означава, че ще напусна волейбола. Волейболът е моят живот, той ми даде цялото време. Моето желание за живот, моето щастие, енергията, която имам. В този момент не мога да позволя на волейбола да ми отнеме това, което ми даде най-много. Ще си взема малко почивка и определено ще се върна в други роли, клубове. Винаги ще бъда на разположение за волейбола. Беше добре обмислено семейно решение. Не беше лесно да разделя със “Селесао””, каза бившият вече национален селекционер.

Ренан Дал Зото заяви, че напуска “Селесао” с гордост.

“Мисията е изпълнена, защото това беше основното състезание за 2023 година. Бих искал всички да разберат какъв е процесът. Спортът е такъв. Трябва да накараме младите да играят. Това е процесът. Какво става? Поех управлението през 2017 г., огромно предизвикателство, на мястото на Бернардо Резенде, олимпийски отбор. Бернардиньо ми е брат по душа. Приятели сме. Аз бях кум на неговата сватба, а той на моята. Беше много голямо предизвикателство”, заяви Дал Зото.

При напускането на отбора Ренан си припомни шестте години, през които е бил начело на отбора.

Първо, той спечели Купата на шампионите през 2017 г. и Купата на шампионите през 2019 г. След това триумфира с Бразилия в Лигата на нациите през 2021 г., но не бе на скамейката. По това време той все още се възстановяваше от инфекцията с Covid, която го остави в болница в Рио де Жанейро за 36 дни. Карлос Шванке беше треньор в кампанията.

На Игрите в Токио 2020 “Селесао” завърши четвърта след загуба на полуфинала от Аржентина с 2:3.

“В Токио 2020 завършихме на четвърто място. И между другото, на международно ниво, с всички проблеми, които имахме, това не е недостатък. Горд съм, че бях там и играхме на олимпийски полуфинал. Днес чувствам, че успях да изпълня задачите си преди да подам остават, след като класирах Бразилия на Олимпиадата в Париж 2024 почти година по-рано, като бях в състояние да работя спокойно, с добро планиране. Винаги ще бъда наоколо, по един или друг начин, независимо дали Конфедерацията по волейбол на Бразилия (CBV) го иска или не. Волейболът е част от моя живот”, заяви Дал Зото.

Ренан подчерта решението да не съобщава за напускането си на играчите преди решаващия мач срещу Италия (3:2).

“Не исках да повлияя на фокуса на отбора преди спечелването на олимпийската квота. Не съм говорил с играчите и CBV, защото не исках нищо да им пречи на мислите ми. Не знаех какво може да повлияе. Просто искахме да играем волейбол. Това направихме по време на турнира. Фокусиран върху топката, върху мисията да се класираме за Париж 2024”, категоричен бе Рена Дал Зото.